Възходът на националсоциализма в Германия през 20-те години на ХХ

...
Възходът на националсоциализма в Германия през 20-те години на ХХ
Коментари Харесай

Нацифицирането на празниците: Когато Хитлер открадна Коледа

Възходът на националсоциализма в Германия през 20-те години на ХХ век и последвалата диктаторска власт на Адолф Хитлер довеждат до това нацистите да преобразят страната в сходство със своята политическа и културна идеология.

Убийственият им режим е добре документиран, само че не толкоз прочут е опитът им да предефинират Коледа. Йерархията на нацистката партия афишира празничния сезон за фикция, която би трябвало да бъде отстранена. Те го премислят като неоезически празник, украсявайки го с нацистка символика и антисемитска агитация. Всъщност Хитлер се пробва да отстрани Христос от Коледа.
 Хитлер
Още през 1914 година немските военни употребяват празничния сезон за пропагандни цели. 

Седем години по-късно в една мюнхенска бирария Адолф Хитлер, новоназначеният водач на нацистката партия, произнася коледна тирада пред 4000 последователи, по време на която осъжда " страхливите евреи за това, че са пречупили международния избавител на кръста " и се заклева " да не се успокои, до момента в който евреите... не легнат разрушени на земята ".

Въпреки че празнуването на Коледа в нацистка Германия е позволено, режимът употребява случая, с цел да разпространява националистическата агитация и антисемитизма. Нацистите реализират това по няколко разнообразни метода.

След като Хитлер получава властта през 1933 година, нацистите безусловно се пробват да извадят Христос от Коледа. Еврейският генезис на Исус и отбелязването на раждането му като еврейски Месия опонират на самата същина на нацистката идеология. 
.
С разрастването на нацистката партия се вършат опити за " нацифициране " на Коледа. Хитлер желае да промени метода, по който немските жители честват празничния сезон. Но това се оказва предизвикателство.

Германия е вярваща християнска нация. В тази страна са се зародили доста от скъпите юлски обичаи, като адвентните календари, коледните елхи и все по-популярния коледен пазар.

Нацистите са знаели, че не могат да изкоренят изцяло Коледа. Затова се заемат да я преработят по собствен облик и сходство.

Първоначално нацистите се пробват просто да възприемат Коледа. Представители на партията спонсорират сезонни тържества и се появяват дружно с Мария и Йосиф във възстановки на Рождество Христово. 

В безсрамен ход за по-нататъшно отъждествяване на националсоциализма с Коледа в публичното схващане нацистите основават годишната си акция Winterhilfwerke - дарителска акция за финансиране на благотворителни действия, следени от Националсоциалистическата работа за отбрана на народа (NSV).

Кампанията Winterhilfwerke е основана при започване на Голямата меланхолия. Хиляди членове на нацистката юноша и чиновници са привлечени да събират пари от името на NSV.

Хитлерюгендите са натоварени с ръчната направа на коледни дарове за популацията, както и за служещите в армията.

В знак на преданост коледни дарове се раздават и на нацисткото управление.  Тази огромна стратегия за зимни обществени грижи не съумява да отклони вниманието от обстоятелството, че мнозина към момента възприемат Коледа като фундаментално християнски празник. Необходими са били други ограничения, с цел да се убеди обществото в противоположното.

Нацистите стартират да пропагандират концепцията, че Коледа в действителност се корени в езическото минало на Германия и че в началото е чествала хипотетичното завещание на арийската раса.

Нацистите даже се пробват да реалокират датата на Коледа на зимното слънцестоене и се пробват да премислят Свети Николас като Вотан (Один), древногерманското провидение.

В доста домове украсата на коледната елха е сменена със знаци на нацисткия режим. Върху играчките постоянно се рисувал орел, стиснал свастика.

Образът на Хитлер присъствал навсякъде. Неговият бюст е възпроизвеждан и като балон, който се слага на видно място на фамилната коледна елха.

На мястото на звездата, увенчаваща елхата, се появявала блестяща свастика - знак на нацистката мощност, която направлявала поданиците на партията.

Междувременно бойците на терен чествали, както могат. При всички опити на режима да потисне коледните традиции единствено една нацистка традиция оцелява до края на Третия райх: " Възвишената нощ на ясните звезди " на Ханс Бауман ( " Hohe Nacht der klaren Sterne " ). Забранена през 1945 година като нацистка агитация, нацистката коледа продължава да се пее от фамилиите и през 50-те години на ХХ век.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР