Въздушните удари се засилват. Южната граница на Украйна се стеснява,

...
Въздушните удари се засилват. Южната граница на Украйна се стеснява,
Коментари Харесай

Спирането на огъня беше лъжа. Ракетите се увеличават, а пътищата за евакуация стават по-малко

Въздушните удари се ускоряват. Южната граница на Украйна се стеснява, а евакуацията става все по-трудна. В неделя беше осуетен вторият опит да бъдат евакуирани цивилни жители на Мариупол и Волноваха дни откакто Русия се съгласи да бъдат обезпечени филантропични коридори за безвредна евакуация.

Това са главните събития от единадесетия ден на войната в Украйна.
Напрежение по южния фронт
Украинските отбранителни сили регистрират признаци, че Русия се е съсредоточила върху южния фронт на страната, с цел да я откъснат от Черно море. В поддръжка на това е и предизвестие на президента Володимир Зеленски от неделя, че се чакат бомбардировки над Одеса.

За момента югозападният град е по-слабо обиден от спора. Въпреки това е идващият огромен град по украинското крайбрежие, незавладян от Русия. Засега съветската войска владее териториите от границата с Русия до Херсон, като е обсаден и пристанищният град Мариупол.

"Готвят се да бомбардират Одеса. Одеса! Руснаците постоянно са идвали в Одеса. Винаги са чувствали единствено топлота, откровеност. Бомби против Одеса? Артилерия против Одеса? Ракети против Одеса? Това ще е военно закононарушение. Историческо закононарушение. ", сподели Зеленски, представен от Дневник.
 Украински жители пробват да преминат под съборен от въздушни удари мост в градчето Ирпин на северозапад от Киев. 5 март, 2022.
Едновременно с борбите по черноморието не престават и ударите във вътрешната част на страната, като съветската войска все по-често прибягва до въздушни удари. Един от обстрелваните градове както с въздушни удари, по този начин и с артилерия, е Ирпин, малко населено място на северозапад от Киев. Там са били убити минимум трима души от съветски минометни снаряди, изстреляни към мост, който жителите са употребявали, с цел да се опитат да избягат.

Бомбардировки има и в североизточните градове Суми и Харков, където евакуацията става все по-трудна.
Над 1.5 милиона избягали
Броят на украинските жители, избягали от страната в резултат на нашествието, към този момент надвишава 1,5 милиона. Данните на Организация на обединените нации са от неделя, едвам единадесетия ден от началото на войната на 24 февруари. Върховният комисар на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанци Филипо Гранди дефинира това като най-бързо разрастващата се бежанска рецесия в Европа от Втората международна война насам.
Мариупол
В неделя завърши и вторият несполучлив опит за евакуация на цивилни от Мариупол. Тогава беше контрактуван втори филантропичен кулоар от Мароупол и Волноваха към Запорожия, откакто в събота първият беше възпрепятстван.

Според украинските управляващи повода е, че огънят на територията на коридора не е бил спрян в обещаните часове.

"Точно когато бяхме подготвени да потеглим с колата, бомбардирането стартира още веднъж. Чух детонации наоколо, пренесох всичко назад горе в жилището. Оттам можех да видя дим над града и над автомагистралата към Запорожия ", споделя 27-годишният компютърен експерт от Мариупол Максим пред Би Би Си.

Междувременно запасите на цивилните се изчерпва. "Днес полицията отвори магазините и сподели да вземем всичко, тъй като хората нямат храна и вода ", прибавя Максим. "Спирането на огъня беше неистина, едната страна в никакъв случай не е възнамерявала да стопира стрелбата ".

Руската войска от своя страна упреква „ украинските нацисти “, че не са пуснали жителите.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР