Вавилонците (шумери и акадци) с хиляда години по-рано от гърците

...
Вавилонците (шумери и акадци) с хиляда години по-рано от гърците
Коментари Харесай

Шумерите оспориха най-голямото постижение на древногръцките математици

Вавилонците (шумери и акадци) с хиляда години по-рано от гърците и индийците са потвърдили ирационалността на цифрата, равно на корен квадратен от две. Това са открили Бенджамин и Ерик Алтшулер в публикация, оповестена в arXiv.org.

Ирационално се назовава число, което не се явява рационално, т.е. не може да бъде показано във тип на дроб, в което числителят е цяло число, а знаменателят – неутрално. Корен квадратен от две съставлява най-простият образец на ирационално число.

Доказателството на този резултат се счита едно от най-големите достижения на древногръцките математици (то датира от 570-495 година пр.н.е. и се приписва на питагорейците). Индийците може да са потвърдили със 150-200 години по-рано от гърците ирационалността на корен квадратен от 2 и 21.

Изследването на Алтшулер е открило, че жреците на Вавилон още през 1800-1600 година пр.н.е. (с повече от хиляда години преди гърците и индийците) са владеели способи, позволяващи да се потвърди ирационалността на корен квадратен от две. Авторите са стигнали до своите заключения, разглеждайки глинените таблички YBC 7289 и BM 15285, които изобразяват почти пресмятане на корен квадратен от две.

Първата табличка разрешава да се получи цената на корен квадратен от две с акуратност до шестия знак след запетаята (с помощта на диагоналите на квадрата). Втората изобразява геометричен метод за инспекция на ирационалността на корен квадратен от две, а също по този начин съдържа един от геометричните способи за доказателство на теоремата на Питагор.

В проучването Алтшулер се опират на известни по-рано проучвания на вавилонски глинени таблички, в които се твърди за вероятното притежаване от античната цивилизация на способи за доказателство на ирационалността на корен квадратен от две. Авторите не знаят дали вавилонците са отдавали очевидно значение на ирационалността на това число, или са го възприемали по дифолт.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР