Въвеждат прагови стойности за част от установените при предварителното тестване

...
Въвеждат прагови стойности за част от установените при предварителното тестване
Коментари Харесай

Проект на наредба: Само над 10 нанограма/мл кокаин в кръвта е доказателство за употребата му

Въвеждат прагови стойности за част от откритите при предварителното тестване наркотични субстанции при водачите. Това планува план на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или използването на наркотични субстанции, оповестена за публично разискване на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и създадена взаимно с Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването.

Изследването на кръвта потвърждава използването на амфетамин, ако съществуването му в кръвта е равно или по-високо от 25 нанограма/мл. Употребата на марихуана се потвърждава от съществуването на 1 нанограма/мл тетрахидроканабинол или 10 нанограма/мл карбокси-Δ9тетрахидроканабинол. За приложимост на кокаин се приема съществуването на 10 нанограма/мл кокаин или 75 нанограма/мл бензоилекгонин. Хероинът в кръвта се потвърждава от 5 нанограма/мл 6-моноацетилморфин или 10 нанограма/мл морфин, като толкоз е количеството с което се потвърждава и използването на морфин. За открита приложимост на наркотични субстанции или техни аналози отвън посочените се приема наличието им в изследваната кръвна проба, в това число на техни метаболити.

Чрез праговите стойности ще се дефинира по кое време резултатът кръвния тест би трябвало да се одобри като потвърдена приложимост на опиати. На базата на подобен изчерпателен прийом са създадени и употребяваните полеви проби. Предложени са стойности, възприети в редица страни от Европейския съюз, които кореспондират с характерностите на употребените у нас и в Европа проби за авансово проучване за приложимост (чрез проучване на орална течност).

Според претекстовете към плана въвеждането на праговите стойности отстрани в този момент задавания от правосъдните сформира въпрос към експертното проучване - до каква степен ръководството на МПС е осъществено директно след приложимост на наркотично вещество или негов аналог и до каква степен лидерът е наясно с това. „ По този метод изрично и еднопосочно, въз основа на справедлив изчерпателен аршин, ще се потвърждава съответната непосредствена приложимост на наркотичното вещество “, споделят от Министерство на здравеопазването.

При нужда от проучване на контролната проба кръв е планувано същата да се прави единствено в лабораториите, които все още разполагат с повече от трима експерти с опит в региона на правосъдната токсикология.

С плана на Наредба се вкарва и различно проучване на остатъчното количество слюнка от тест–касетата при позитивен прелиминарен резултат за определяне приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Резултатите от теста подлежат на потвърждаване с проучване на кръвна проба или слюнка.

С препоръчаната смяна при отвод да бъде дадена кръвна проба, ще се изпраща тест-касетата от осъщественото авансово проучване за в допълнение лабораторно проучване посредством използване на доказателствен изчерпателен способ.

Изследването ще се прави единствено в лабораториите на Националния институт по криминалистика при Министерство на вътрешните работи, в профилираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ – София при ВМА или в профилираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ – Варна при ВМА, защото те разполагат с потенциал за осъществяването му. Тест–касетите дружно с талона за проучване се изпращат на някоя от тези лаборатории до 5 работни дни след вземането им, в хладилни чанти с превоз, обезпечен от структурата, в която работи контролният орган, назначил проучването.

Проекта на разпоредба 1 може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР