Въвеждането в експлоатация на Йонийско-Адриатическия газопровод ще позволи на Азербайджан

...
Въвеждането в експлоатация на Йонийско-Адриатическия газопровод ще позволи на Азербайджан
Коментари Харесай

Йонийско-Адриатически газопровод ще позволи доставки на азерски газ до Западните Балкани

Въвеждането в употреба на " Йонийско-Адриатическия газопровод " ще разреши на Азербайджан да доставя газ на три балкански страни. Това сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев в изявление на годишния интернационален стопански конгрес в италианския град Чернобио, представен от азербайджанската осведомителна организация АПА.

След началото на войната в Украйна казусът с природния газ се трансформира в един от главните въпроси в дневния ред на Европа, съобщи Алиев.

" Има доста планове, един от които е интерконекторът Гърция - България, който е пред довеждане докрай ", напомни азербайджанският президент. Подобен план е и " Йонийско-Адриатическият газопровод ". По него " азербайджанският газ ще бъде превозен до три балкански страни ", добави Алиев, визирайки Хърватия, Черна гора и Албания.

Държавният глава заяви още, че Азербайджан наскоро е получила публични претенции от над 10 страни за увеличение на съществуващите доставки на газ, или за нови такива. Сред страните, изпратили запитвания, са Грузия, Турция, Италия и България.

По-рано Алиев разгласи, че страната му е подготвена да доставя газ за Западните Балкани при съществуване на подписани контракти и построена инфраструктура.

През 2007 година Хърватия, Черна гора и Албания подписаха декларация за взаимни старания по плана. " Йонийско-Адриатическият газопровод " би трябвало да бъде обвързван с " Трансадриатическия газопровод ", по който сега се доставя азербайджански газ за Италия и Гърция.

Очаква се " Йонийско-Адриатическият газопровод ", който ще минава през територията на Хърватия (249 километра), Черна гора (95 километра) и Албания (167 километра), да обезпечи доставката на 5 милиарда кубични метра газ. Прогнозната стойност на плана е 610 милиона евро, като се чака той да бъде пуснат в употреба през 2025 година

По-рано денем президентът на Азербайджан се срещна и с италианския министър председател Марио Драги. Това посещаване ще способства за развиването на двустранните връзки сред двете страни, акцентира Драги.

По думите му Азербайджан има значима роля в обезпечаването на енергийната сигурност на Европейския съюз, и в частност Италия. Двамата водачи засегнаха и въпроси на съдействието сред двете страни в разнообразни сфери, измежду които и доставките на сила.

През 2021 година Азербайджан е изнесъл 8,2 милиарда кубични метра газ за Европа, като през актуалната година се планува количествата да доближат 12 милиарда кубични метра. Като цяло износът на азербайджански газ се чака да възлезе на 24 милиарда кубични метра до края на годината, което е с 2 милиарда повече спрямо количествата, изнесени предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР