Въвеждане на задължителна здравна застраховка. Това предвиждат промени в здравноосигурителния

...
Въвеждане на задължителна здравна застраховка. Това предвиждат промени в здравноосигурителния
Коментари Харесай

Промени предвиждат въвеждане на задължителна здравна застраховка

Въвеждане на наложителна здравна застраховка. Това плануват промени в здравноосигурителния модел у нас, готови от Mинистерството на опазването на здравето. Документът към момента не е публично оповестен , осведоми bTV.

Осигуровката от 8%, която в този момент отива в Здравната каса, ще се резервира, само че се вкарва спомагателна, която ще е наложителна и ще отива в застрахователите. Касата ще заплаща лекуването до избрана сума, всичко над нея ще се поема от съответния осигурител.

Здравният министър договаря с представителите на разнообразни организации в опит да ги убеди в концепциите си. Най-общо казано, предлага се с изключение на вноската за здраве, която вършим в този момент, да има и още една. Тя ще отива в застрахователните. Размерът ѝ няма да зависи от прихода ни, а ще се дефинира по отношение на възрастта, пола и района, написа в документа.

Експерти споделят, че концепцията парите за здраве да не се ръководят единствено от Касата е добра, само че по този начин написана, поражда прекалено много въпросителни и е противоречиво дали може да проработи, още повече пък сполучливо. Здравното министерство е направило примерни сметки, които демонстрират, че вноската за застраховката ще е към 12 лв. на месец. Изчисленията обаче са направени на база цените на клиничните пътеки, по които лекуват лечебните заведения. Не са взети поради разноските за медикаменти да вземем за пример.

Реалният размер на вноската ще се дефинира от застрахователя, който няма да има право да отхвърля наложителна застраховка. С препоръчаните промени се вкарва така наречен „ сериозна линия” – сумата, до която Касата и пациентът ще си поделят заплащането, а над нея ще заплаща напълно застрахователят.

В примерните сметки за „ сериозна линия” се показват 700 лева – в случай че лекуването е до тази сума, 85 на 100 от нея ще заплати Касата, 15 на 100 – пациентът. Ако лекуването е по-скъпо, всичко над нея ще се поема от застрахователя. Ако пациентът е употребил някакви екстри, ще заплаща за тях кеш или за сметка на нарочна доброволна застраховка.

Засега остават доста въпроси без отговор, да вземем за пример кой ще подписва наложителните застраховки за хората, които в този момент страната обезпечава, като децата и пенсионерите да вземем за пример. Експертите споделят, че по този начин написана, концепцията на процедура значи, че Касата ще заплаща евтиното лекуване, а скъпоструващото ще е напълно за сметка на застрахователите. Специалистите са сериозни и за това, че липсват планове за риска и за запасите, които би трябвало да образуват сдруженията и за това по какъв начин ще се случи тази смяна.

Очаква се през днешния ден здравният министър да запознае кабинета с концепциите си по време на съвещанието на Министерския съвет, а по проект те би трябвало да проработят от 2020 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР