Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с

...
Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с
Коментари Харесай

Родители се надбягваха с раниците на децата си


Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, привързан с % от тежестта на детето. Това желаеха участниците в самодейността „ На непознат тил и 10 училищен раници са малко” за понижаване на тежестта на ученическата раница. Те провокираха внимание върху казуса още веднъж като проведоха надпреварване с училищен раници за възрастни, съобщи БГНЕС.

Народът умно е споделил – На непознат тил и 100 тояги са малко. Нека с гърбовете си усетим какво им е на децата! Искаме ли, можем ли да се сложим на тяхно място? Грижа ли ни е?

Можем ли да взимаме потребни решения за тях?, предизвикваха уредниците във фейсбук.

„ Сблъскахме се с липса на чуваемост - сред родители и учители, сред родители и институции. Проблемът стои на дневен ред повече от 10 години. Всяка образователна година приказваме за тежестта на раниците и по-късно въпросът остава неуреден до идната образователна година. Организирахме това бягане, с цел да се сложим на мястото на децата, да забележим какво им е всеки ден да са със 6-7-8, от време на време 10 кг. на гърба си”, сподели Екатерина Панова, една от родителите, които провеждат самодейността.

Те са създали оферти и най-основното, което желаят, е министерството да вкара стандарт за тежестта на ученическата раница, привързан с % от тежестта на детето. Сред другите им оферти за понижаване на тежестта на ученическата раница са и: учебни шкафчета за всяко дете, интерактивни дъски в клас, вместо наложителното носене на учебник, електронни учебници.

Една четвърт от тежестта на щерка ми е тежестта на раница, сподели Екатерина Панова. Момичето е 5 клас и сама споделя, че раницата в действителност тежи много. „ Доста ми тежи и следобяд като я нося до у дома, се връщам с болки в гърба, и това не е добре. Трябва да се подхващат някакви мерки”, споделя даже дребната Ени.

В надбягването се включи и Антонина, въпреки нейните деца да са още са в градинска възраст и към момента не е предходна по този път. Тя пристигна с раницата на Бубето, която към този момент е 4 клас. „ Според мен всички би трябвало да подкрепим децата. Моите деца може сега да не са в учебно заведение, само че след 2-3 години ще отидат и казусът ще си остане, в случай че не го разрешим”, сподели дамата. Бубето също беше тук и не скри, че раницата й тежи. Призна, че татко й я води с колата и тя поставя раницата когато слезе от нея, някои дни раницата е по-тежка, някои е по-лека. „ Тати носи две раници по принцип, тъй като и на Мартин раницата нося. Тати се оправя, само че когато се наложи на мама някой път, това са над 15 кг и не е доста лека задача,честно казано”, споделя и Васил. Мъжът в действителност е и ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система и сподели, че са имали среща с министър Вълчев. Министърът уверил, че имат 9 ограничения, които обаче не могат да се приложат незабавно. „ Нашият Инициативен комитет направи предложение като не могат да се приложат незабавно, да се направи тактика, в която е написано до края на мандата или в идващите три години всички тези ограничения да бъдат осъществени, с цел да се реши този проблем. Строго написани с времеви диапазони и т.н.”, сподели той.

Омбудсманът Мая Манолова също пристигна в парка и взе участие в тичането. „ Трябва някой да се ангажира, че ще вземе ограничения. Те са разнообразни и са вероятни - електронни учебници, шкафчета в учебно заведение, по-леки образователни пособия, по-леки учебници. Има разнообразни решения, просто на някой би трябвало да му пука, да чуе и да вземе нужните мерки”, сподели омбудсманът. Тя провокира виновните институции да прекарат един ден с един шестокласник, с неговата раница и с неговата образователна стратегия. „ Мисля, че по-късно ще има по-бързи мерки”, уточни тя.

Инициативата очакваше възрастни с децата и раниците и в други градове - Пловдив, Варна, Бургас и Видин.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР