Във вторник Висшият съдебен съвет ще разгледа част от основанията,

...
Във вторник Висшият съдебен съвет ще разгледа част от основанията,
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Очаквам ВСС да подходи професионално и обективно към искането за отстраняване на Гешев

Във вторник Висшият правосъден съвет ще прегледа част от основанията, импортирани от правосъдното министерство за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

В " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на правораздаването Надежда Йорданова съобщи, че чака от членовете на Висш съдебен съвет изчерпателен спор, да подходят професионално и отговорно и да прегледат обективно и всестранно всички условия към настояването за преустановяване на пълномощията на основния прокурор.

" Разбирам, че за част от членовете на Висш съдебен съвет решението ще е мъчно, тъй като точно те избраха основния прокурор като подцениха доста ясни сигнали, че той не дава отговор на условията на Конституцията. " - посочи Йорданова.

Тя подсети, че с изключение на импортираното от нея искане за предварително освобождение на Иван Гешев, Висш съдебен съвет следва да прегледа сходно искане и от страна на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

В студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " Надежда Йорданова съобщи, че има вяра, че събирането на болшинство за промени в Конституцията е постижимо, тъй като в това число и в опозицията има депутати, които са виновни и знаят какви обещания са поели към гласоподавателите си и те включват правосъдна промяна. По думите ѝ, в случай че измененията в Конституцията не минат и Висш съдебен съвет остане същия, обстановката ще е сложна.

" Аз простирам ръка към всеки един народен представител от българския парламент, в това число и към опозицията - към всеки, който желае да извърши уговорките си за правосъдна промяна. Аз като министър ще положа всички старания като министър идващия Висш правосъден съвет да има по-добър състав и да дава отговор на условията на институцията, както и да е виновен към обществото. " - сподели Йорданова.

Тя отхвърли изрично да има обязаност с усвояването на парите по Плана за възобновяване и резистентност и повдигане на ветото за начало на договарянията на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз.

" Изобщо не може да става дума за сходна обязаност. Членовете на кабинета сътрудничим доста интензивно с сътрудниците от Република Северна Македония, само че това не значи смяна на позицията на България. Тя е по този начин, както е избрана от българското Народно заседание. " - акцентира Йорданова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР