Във вторник на Върховния съд на Шотландия съобщи, че присъдата

...
Във вторник на Върховния съд на Шотландия съобщи, че присъдата
Коментари Харесай

Присъдата за атентата над Локърби от 1988 г. е с недостатъчни доказателства - Върховен съд на Шотландия

Във вторник на Върховния съд на Шотландия заяви, че присъдата на либиец за атентата в самолета над " Локърби " от 1988 година, най-смъртоносната терористична офанзива в историята на Англия, се основава на доказателства, които са мощно опорочени , оповестява " Ройтерс ".

Семейството на , единственият наказан за атентата , при който починаха 270 души, насочи посмъртно обжалване , подкрепено от родственици на някои жертви , които споделят, че истината занапред ще излезе нескрито .

Полетът на " Пан Ам " 103 бе взривен над шотландския град Локърби през декември 1988 година на път от Лондон до Ню Йорк, превозвайки най-вече американци прибиращи се за Коледа .

Меграхи, либийски шпионин, получи доживотна присъда през 2001 година, откакто бе приет за отговорен за убийството на 243 пасажери, 16 души екипаж и 11 поданици на Локърби.
 Шотландия търси още отговорни за Локърби
Шотландия търси още отговорни за Локърби

Шотландия изиска помощ от Преходния народен съвет на Либия

Адвокатът на фамилията му Клер Мичъл съобщи пред съда, че доказателствата на обвиняването в първичния развой са били опорочени, доколкото делото против Меграхи не е потвърдено . Нито едно рационално жури, вярно ориентирано с обстоятелства, не би могло да реши присъда " отговорен " въз основа на доказателствата, разяснява тя.

Според нея делото на обвиняването се основава на доказателства , че в куфара, пренасящ бомбата , има облекла, които съгласно са проследими до Меграхи , само че неналичието на каквото и да било пояснение по какъв начин куфарът е попаднал в полета на Пан Ам е сериозен въпрос.

Мичъл прегледа доказателствата за облеклата , като преразгледа въпроси като да вземем за пример дали е валяло в деня, когато са закупени в Малта , защото тя твърди, че обвиняването не е съумяло да потвърди, че Меграхи е купувачът .

Меграхи, който отхвърли присъединяване си, умря в Либия през 2012 година, откакто бе освободен три години по-рано от шотландското държавно управление след диагноза терминален рак.
 Обама отчаян от освобождението на Меграхи
Обама отчаян от освобождението на Меграхи

От „ Даунинг стрийт ” потвърдиха за извършения с

През 2003 година тогавашният либийски водач Муамар Кадафи одобри отговорността на страната си за атентата и заплати обезщетение на фамилиите на жертвите, само че не призна, че е поръчал нападението .

Милиарди долари обезщетения за атентата над Локърби изплати Либия , само че американските петролни компании , които се върнаха , съобщи през 2007 година Кадафи. година

Семейството на Меграхи и някои родственици на шотландските жертви постоянно са се съмнявали в неговата виновност .

През март самостоятелен шотландски орган постанови, че фамилията на Меграхи може да подаде тъжба , откакто стигна до заключението, че е имало правосъдна неточност .

" Отмяна на присъдата за семейство Меграхи и доста от фамилиите на английски жертви, които също поддържат жалбата, ще удостовери убеждението им, че държавните управления на Съединените щати и Обединеното кралство са упрекнати, че са живели в грандиозна неистина в продължение на 31 години ", съобщи преди съвещанието юристът на фамилията Амер Анвар.

Изслушването би трябвало да продължи до петък . Петимата съдии ще дадат решението си по-късно.
 Двама либийци обвинени за атентата над Локърби през 1988 година
Двама либийци обвинени за атентата над Локърби през 1988 година

Двамата са обвинени, дружно с Абделбасет Али Мохамед
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР