Във вторник (25 юли). по време на обсъждането на Бюджет

...
Във вторник (25 юли). по време на обсъждането на Бюджет
Коментари Харесай

Делян Добрев: Какво стана с онези 700 млн. данък печалба, която Лукойл обеща да внесе?

Във вторник (25 юли). по време на разискването на Бюджет 2023 година на второ четене в парламентарната бюджетна комисия, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе изненадващо предложение за анулация на дерогацията, която в този момент разрешава на " Лукойл Нефтохим Бургас " да внася и употребява съветски нефт. Мотивът на Добрев бе, че компанията не прави наложителните вноски към страната. Това провокира яростни полемики измежду депутатите, като в последна сметка за предлагането гласоподаваха единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи, заради което то беше отхвърлено. Основният претекст на групата на ПП-ДБ да не поддържа анулацията на дерогацията беше, че липсва разбор по какъв начин това ще се отрази на цените на горивата и изобщо ще може ли рафинерията да продължи да работи.Тъй като тематиката е значима за стопанската система като цяло и визира директно хората, потърсихме Делян Добрев за коментар. Във вторник (25 юли). по време на разискването на Бюджет 2023 година на второ четене в парламентарната бюджетна комисия, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе изненадващо предложение за анулация на дерогацията, която в този момент разрешава на " Лукойл Нефтохим Бургас " да внася и употребява съветски нефт. Мотивът на Добрев бе, че компанията не прави наложителните вноски към страната. Това провокира яростни полемики измежду депутатите, като в последна сметка за предлагането гласоподаваха единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи, заради което то беше отхвърлено. Основният претекст на групата на ПП-ДБ да не поддържа анулацията на дерогацията беше, че липсва разбор по какъв начин това ще се отрази на цените на горивата и изобщо ще може ли рафинерията да продължи да работи.Тъй като тематиката е значима за стопанската система като цяло и визира директно хората, потърсихме Делян Добрев за коментар. Предложихте през вчерашния ден при разискването на Бюджет 2023 дерогацията за импорт на съветски нефт да отпадне, само че това не беше подкрепено от болшинството депутати. Темата обаче не е затворена изцяло - ще извършите ли нов опит да я подложите на разискване в Народното събрание?
Разбира се. Аз приказвам по тази тематика от първия ден на дерогацията. Вече повече от година настоявам, че изгодите от нея са напълно и само за съветските компании " Литаско " и " Лукойл " и изгодата за българските консуматори е кръгла нула. Ама хайде да го кажем и кое е това болшинство, което отбрани милиардните свръхпечалби за Путин на гърба на българския консуматор - Българска социалистическа партия, Възраждане и ПП-ДБ. Депутинизацията отиде на кино.
Основният претекст да желаете отпадане на декларацията е, че " Лукойл " не извършва закона и не внася във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " разликата в цената сред съветския нефт " Уралс " и " Брент ". Но по какъв начин е допустимо това, кой е контролния орган, който не си е приключил работата в тази ситуация?
По закон, главните функционалности са на министъра на стопанската система. Защо служебният министър, а и този постоянният не са приложили закона не е ясно. Чух по медиите, че сегашният министър щял да направи инспекция. Какъвто и да е отговора на този въпрос е реалност, че закона влезе в действие преди повече от 6 месеца, а вноските във фонда са тъкмо нула лв. и нула стотинки. Можем да си зададем и други въпроси: Какво стана с тези 700 млн. налог облага, която дадоха обещание да внесат през 2023? Няма ги, няма предплатени вноски в този размер. За следващ път ни вършат на маймуни. Стига толкоз! Държавата би трябвало да отнеме дерогацията, която им беше предоставена и която им разрешава да натрупат милиарди свръхпечалби.
Реклама Как може да се подсигурява, че други участници на пазара няма да внасят съветски горива и да ги прикриват писмено, с цел да бъдат в по-добра ценова позиция, откакто страната явно не се оправя добре с контрола?
Вносът на съветски горива е неразрешен от правилник не Европейски Съюз. Както се управлява за вноса на всяка друга контрабанда, по този начин ще се управлява и това.
Правили ли сте разбор за това какво би се случило с цените на горивата на вътрешния пазар при прекъсване на вноса на съветски нефт? И какво бихте споделили на хората в случай че цените се покачат?
С просто око се вижда, че като се извади Данък добавена стойност и данък, ние плащаме повече в сравнение с заплащат в редица страни в Европейски Съюз. Тоест нашият бензин и дизел е безценен, даже в множеството случаи по-скъп. Защо да се покачат?

Освен това още предходната година приказвах с петролната асоциация. Те ми обясниха, че " Лукойл " държи цените на едро на бензина и дизела 1 стотинка под вноса, с цел да взема оптимален пазарен дял. Тоест по тази логичност в най-лошият случай цените ще се покачат с 1 стотинка на литър.
От къде и какъв нефт би внасяла рафинерията, с цел да продължи да работи?
До началото на войната в Украйна, " Лукойл " внасяше 50% неруски петрол. Изведнъж с дерогацията, този % става съвсем 100 поради ниската цена на този нефт поради глобите. Откъдето са внасяли тези 50% до началото на 2022 година, от там могат да внасят и 100%.
Реклама Беше ли в съгласие предлагането, което направихте, с водача на ГЕРБ Бойко Борисов?
Да. Борисов знаеше, че ще внеса такова предложение и поддържа изрично отнемането на дерогацията.
От страни тези ваши оферти наподобяват и като персонално заяждане с финансовия министър Асен Василев. Има ли я в действителност тази линия?
Познавам Асен Василев от 30 години (двамата се пеели в хор " Лира " към хасковската езикова гимназия - бел. ред.). Нямаме " неприятна кръв " сред нас. Критикувам го професионално, тъй като считам, че той и неговата политика са отговорни за рекордната инфлация в България през 2022 година, неналичието на навременни обезщетения за тока и газа на бизнеса, неуспехът в ПВУ, медиаторите по газа, " Джемкорп ", дерогацията за " Лукойл ", която персонално издейства в интерес на Путин и доста други.
Възможно ли е в действителност " Лукойл " да крие някаква информация за вноса на нефт, откакто ГЕРБ години наред обясняваше по какъв начин стяга контрола.
Не знам. За това би трябвало да питате Асен Василев и Агенция митници. ГЕРБ не ръководи към този момент 2,5 години.
Ако решим, че не желаеме към този момент " Лукойл " в България може ли да притеглим различен огромен състезател от бранша или опцията е рафинерията да бъде поета от локални бизнес структури?
" Лукойл " е частна компания. Въпросът Ви е неточен. Държавата и политиците в нея не могат да дефинират дали една частна компания ще се продаде или не, още по-малко да дефинира какъв да е новият притежател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР