Във втория ден след като талибаните завзеха властта в Афганистан,

...
Във втория ден след като талибаните завзеха властта в Афганистан,
Коментари Харесай

Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти

Във втория ден откакто талибаните завзеха властта в Афганистан, ситуацията в Кабул наподобява спокойна. Въоръжени бойци на талибаните са организирали пропускателни пунктове в столицата. От интернационалното летище бяха възобновени полетите на военни самолети, с които се прави евакуация на чужденци и афганистанци.

Излита по един аероплан на час, оповестиха преди минути от Пентагона. Външните министри на страните от Европейския съюз разискват на изключително съвещание рецесията в Афганистан. Американският президент Джо Байдън отбрани решението си да изтегли американските военни с аргумента, че в никакъв случай няма подобаващ миг за сходен ход.

Международното летище на Кабул продължава да е най-горещата точка в Афганистан. Хиляди афганистанци и чужденци се стичат към него и не престават с обезверените опити да изоставен страната.

След вчерашните подиуми на голямо голям брой изпълнило пистите, снимани даже от спътник, американските военни, които сега управляват зоната, стопираха достъпа до летището, с цел да лимитират прииждащите.
Това разреши полетите с военни самолети да бъдат обновени.

640 души са измежду късметлиите, съумели да изоставен страната на борда на товарен аероплан на американските военновъздушни сили с полет от Кабул до Катар през вчерашния ден. Екипажът е взел решение да излети с тях на борда, вместо да бъде изработен опит да бъдат свалени.

Множество държавни управления се пробват в конкуренция с времето да изтеглят хората си от Афганистан, както и да спасят афганистанци. Френски, английски, немски, индийски самолети съумяха да излетят и да изтеглят сполучливо свои жители. След шокиращо бързото завладяване на страната от талибаните, президентът Джо Байдън отбрани решението си да изтегли американския контингент.

" Ако не друго, развиването на обстановката през миналата седмица укрепи убеждението, че това е точният миг - американски военни не могат и не трябва да се бият и да умират във война, която афганистанските сили отхвърлят да водят ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Междувременно в Кабул остава безшумно и видимо умерено, с патрулиращи талибани по улиците. Местна телевизия излъчи изявление на журналистка с представител на талибаните, в което той прави оценка като доста позитивен обстоятелството, че промяната на властта е станала с едвам към 50 починали.

Така талибаните евентуално целят да покажат, че имат надалеч по-умерена политика по отношение на дамите спрямо предходното им ръководство - до 2001 година, когато сходно изявление би било немислимо, дамите не можеха да излизат сами, носеха бурки и нямаха право да работят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР