Във втория ден от официалната си визита в Чехия президентът

...
Във втория ден от официалната си визита в Чехия президентът
Коментари Харесай

Президентът Радев и чешкият министър на промишлеността откриха Чешко-български бизнес форум в Прага

Във втория ден от формалната си аудиенция в Чехия президентът Румен Радев дружно с чешкия министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела откриха Чешко-български бизнес конгрес.

Президентът Радев означи, че стокообменът сред двете страни в последните години бележи сериозен растеж. Държавният глава вижда капацитет в нови взаимни планове. Румен Радев се срещна и с представители на българската общественост.

В бизнес форума участваха представители на водещи компании от двете страни в региона на енергетиката и електрониката, осведомителните технологии,хранително-вкусовата индустрия, защитата и сигурността.

Президентът Румен Радев има вяра, че бизнес форумът има опция да открие нови хоризонти пред това съдействие. Чехия е измежду водещите 15 търговски сътрудници на България.

В Прага президентът Румен Радев се срещна също с наши сънародници, които живеят в Чехия. По публични данни българите в Чехия са към 17 хиляди души.Българската общественост тук има приет статут на малцинство от 2001 година

" Българската общественост тук е измежду най-старите и най-организираните ", уточни президентът и изрази възхищението си от желанието им да съхраняват българския дух и просвета.

Българският културен институт в Прага е учреден през 1948 г и развива дейна активност за разпространение на българската просвета, а чешкият център в София е учреден година по- късно и е най- остарелия чешки център в света.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР