Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,

...
Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,
Коментари Харесай

Калин Терзийски: Книгите вършат идеална работа да се опознаем, когато се затворим сами със себе си

Във времена на обществена изолираност поради пандемията от новия ковид, Ladyzone.bg започва поредицата #ОстанетеСиВкъщи с известни български актьори - писатели, поети, музиканти, режисьори и артисти, които ще показват обичаните си книги, филми и музика. Така че всеки да може да им се наслаждения - освен по време на самоизолирането у дома, само че и постоянно да намира ентусиазъм в тях.

Новият посетител в рубриката #ОстанетеСиВкъщи е българският стихотворец, публицист и сценарист Калин Терзийски, притежател на премия за литература на Европейския съюз (2011) с книгата " Има ли кой да ви обича ".
Калин Терзийски получи Годишната премия за литература на Европейски Съюз Призът беше връчен от ръководителя на Комисията по просвета на Европейския парламент Дорис Пак
Писателят е номиниран четири пъти за премията " Хеликон " за романите " Алкохол " (2010) и " Лудост " (2011), както и за сборниците си с разкази " Има ли кой да ви обича " (2009) и " Любовта на 35-годишната жена " (2010).

Разговаряме през днешния ден с Калин Терзийски за обичаните книги, към които обича да се връща на драго сърце.
Калин Терзийски: В психиатриите изритват неуместните В Курило санитарите са малко и получават малко пари
Когато човек се затвори самичък със себе си - има големия късмет да опознае още малко от територията на това необичайно море, което е самичък той. А с цел да опознаваш едно море - трябват ти всевъзможни навигационни уреди, астролабии и компаси; книгите правят идеална работа тъкмо по този метод. И - бъдете будни!

" Бродягите на Дхарма " от Джак Керуак

Това е една доста освобождаваща книга, за хора, които не желаят да съблюдават разпоредбите на обичайния морал, тъй като построяват собствен – морал на свободата и състраданието. Това е книга, която ме насочи и към източната мъдрост.
Калин Терзийски: Виждал съм жестоко отношение към болните в Курило Кой пази пациентите от самите тях?
" Съкращения " от Данийл Хармс

Може би това е книгата, която ми е повлияла най-вече – за целия ми живот. Заедно с Библията. Да живее парадоксът! Весел и неукротим, разрушаващ всевъзможни ограничавания! От нея аз цялостен живот черпя и смях и ентусиазъм.

" Стръкчета трева " от Уолт Уитман

" Стръкчета трева " е може би единствената стихосбирка, която в действителност бих взел на необитаем остров, в случай че имам опция да взема единствено една стихосбирка. Пък и в случай че би трябвало да предпочитам сред нея и един сандък романи – бих предпочел нея. Истински извор на мъдрост е тя.
Калин Терзийски: Нека българите бъдат по-будни! Интервю с писателя Калин Терзийски - Кайо, един от дребното останали будители в родината
Вижте кои са останалите обичани книги на Калин Терзийски в Ladyzone.bg.
#ОстанетеСиВкъщи с обичаните книги на Калин Терзийски Разговаряме с надарения български стихотворец и публицист за обичаните книги, към които обича да се връща с удоволствие
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР