Във време на епидемия почти цялата училищна работа е всъщност

...
Във време на епидемия почти цялата училищна работа е всъщност
Коментари Харесай

Родители срещу математиката: Как да помогнем на децата със сложните задачи

Във време на зараза съвсем цялата учебна работа е в действителност домашна работа. Това се дължи на отдалеченото образование на учениците. Именно по тази причина от време на време родителите изпитват компликации да оказват помощ на децата си вкъщи – изключително щом става въпрос за математика.

Да си припомниш всички тези от дълго време забравени формули, правила и функционалности се оказва огромно предизвикателство за днешните родители. Освен това и методът на преподаване към този момент е напълно друг от това, което е било преди десетилетия.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
За родителите, които се сблъскват с мистериите на математиката, „ Ню Йорк Таймс “ дава потребни препоръки по какъв начин да бъдат потребни на своите деца с домашното, а и да си спомнят за времената на тангенс и котангенс:

Избягвайте да казвате на децата си какъв брой доста ненавиждате математика или сте били слаб възпитаник по предмета – Негативните послания могат да повлияят на децата да развият неприятна визия за предмета или за себе си като хора, които го учат. Вместо това наблягайте на това, че изискванията нормално са комплицирани или подвеждащи, а значимото е да се съсредоточат върху решаването им.
Кауза за учениците: Една пета не посещават постоянно онлайн уроците Не е ясно и кои са най-проблемните класове и региони
Задавайте въпроси, с цел да накарате децата да се замислят – NYT акцентира, че не е нужно родителите да знаят отговора. Задаването на въпроси би отвело децата по верния път и ще разреши те да бъдат „ господарите “ на задачата. Без значение от отговора - не казвайте на учениците, че са прави или не са. Вместо това питайте дали отговорът е изчерпателен и за какво.

Снимка: Getty Images Изисквайте специфичност – Би следвало родителите да попитат коя част от задачата е объркваща. Ако получат отговор „ всичко ме обърква “, то би трябвало да се стартира от началото и да се изясняват обособените и неразбираеми елементи. Дори самият родител да не може да изясни материала в детайли, децата постоянно могат да отнесат въпросите си и при учителя.

Все отново родителите би трябвало да предизвикват децата си да:
За първи път образователната година завършва отдалечено (ОБЗОР) Датите на изпитите още не са оповестени публично, само че към шефовете е подадена информация за юни
Перифразират въпросите – Когато децата не могат да намерят верния път, би трябвало да опитат да обяснят въпроса със лични думи. За да отговорят вярно, те би трябвало да са наясно какво се пита и каква е към този момент дадената информация.

Да пресъздават и вършат рисунки – Това е потребен метод когато става въпрос за геометрия. Бързи скици с добавени числа и информация може да помогне на учениците да „ видят през “ проблема.

Снимка: Getty Images Ученикът да стане преподавател – Най-добрият метод да разберем дали децата схващат задачата е като те самите обяснят какво са научили. Процесът на пояснение и работа през всяка стъпка на казуса може да покаже какво учениците не схващат и какво са овладели.

Записки, мемоари, мемоари – Съвет към децата е постоянно да си записват напредъка и до каква степен тъкмо са стигнали в дадена задача. По този метод могат да се избегнат явни неточности. Затова и доста от учителите изискват от своите възпитаници да покажат по какъв начин тъкмо са стигнали до края, вместо да запишат решението. А в случай че се позволяват неточности на едно и също място, учителите ще знаят в коя област да оказват помощ на децата. Към препоръките се причислява и четливото и подредено водене на мемоари, за предпочитане написани с молив.

Снимка: Getty Images Забавете темпото – Учениците постоянно бъркат скоростта с уменията. Децата, които бързат да приключат със дилемите са тези, които позволяват най-вече неточности. Хубаво е да се изясни на децата, че не би трябвало да бързат и е значимо те сами да дефинират какъв брой време ще им е нужно да се оправят с даден проблем. Това може да се случи и благодарение на таймер.

Проверяване и сверяване на информацията – Учениците би трябвало да ревизират домашната си работа. Ако те помолят родителя да направи инспекция, то не би трябвало да им се споделя „ Тук си позволил неточност “, а по-скоро да се попита дали те могат да открият къде са сбъркали в работата си.

Снимка: btvnovinite.bg Учениците да бъдат самодейни и да търсят помощ от своите учители, когато считат, че дадена област не им е задоволително мощна или пък се нуждаят от в допълнение внимание. Това е изключително значимо в миг, в който образованието се води отдалечено.

Първо математиката, след това всичко останало – Важно е децата да се оправят с най-трудните задания при започване на деня, когато имат най-вече сила и фокус.
Диян Стаматов: Постигнахме единодушие изпитите за 7-и 12-и клас да не са отдалечено По думите му допълнително от 70% от българските учебни заведения образователният развой върви добре
NYT отбелязва: Продължавайте да насърчавате децата си да приказват посредством своето мислене. И в математиката, и в живота родителите би трябвало да обяснят за значимостта от задаването на въпроси и да използваме това, което е налично, с цел да се оправим с казуса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР