Във време, когато културата често остава на заден план в

...
Във време, когато културата често остава на заден план в
Коментари Харесай

Министър Кръстев: Увеличеният бюджет за култура ще е за всички в сектора

Във време, когато културата постоянно остава на назад във времето в политическите диспути, България показва незабравим образец за консенсус и ангажираност към културното завещание и развиване. Министърът на културата Кръстю Кръстев разгласи пред „ bTV “ доста нарастване на бюджета за просвета , подкрепено единомислещо от политическите сили в страната, което дава обещание смяна към по-добро за културния бранш.

Сред главните акценти в обновената бюджетна рамка са направените стандарти за театралните изкуства, музеите, библиотеките и читалищата , както и забележителното нарастване на заплатите в тези сфери с над 18%. Освен това, театралните изкуства ще видят покачване на заплатите с сред 20 и 30%, а за администрацията на културното ведомство са планувани спомагателни средства, което акцентира уговорката на държавното управление към възстановяване на изискванията на труд за работещите в културния бранш.

Интерес провокира и присъединяване на България на Венецианското биенале за изкуство, където страната ни ще показа творбата на приетия български създател Георги Господинов. Това самопризнание от страна на Германия към българския гений е доказателство за възходящата интернационална видимост и самопризнание на българските актьори .

Подкрепата за културата е от значително значение освен за опазване на националната еднаквост, само че и за стимулиране на творчеството и нововъведенията в обществото. Увеличението на бюджета за просвета в България е мощен сигнал за целта, който се отдава на културното развиване в страната и ясно обръщение към артистите и културните служащи, че техният труд е скъп и подсилен.

Тази позитивна стъпка отразява разбирането, че културата е значим мотор за обществено и икономическо развиване и слага основите за богато и динамично културно бъдеще в България. С нарастването на бюджета и акцента върху интернационалното самопризнание, страната ни прави значима стъпка към поддръжка и поощряване на културното изложение и творчество на национално и интернационално равнище.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР