Във връзка с повишения обществен интерес към дейността на тъканните

...
Във връзка с повишения обществен интерес към дейността на тъканните
Коментари Харесай

ИАМН проверява всички тъканни банки

Във връзка с покачвания публичен интерес към активността на тъканните банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна шнур, изпълнителният шеф на ИАМН Росен Иванов издаде заповеди за осъществяване на изключителни инспекции на тези лечебни заведения, които имат позволения да реализират такива действия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Целта на инспекциите е да бъде тествано дали се съблюдават условията на Закона за трансплантации на органи тъкани и кафези и Наредба № 6 от 2007 година за одобряване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и кафези - съоръжение, подготовка на личния състав, донорските досиета, постоянното водене на изискуемите регистри, отчетността към ИАМН.

Общо 11 тъканни банки правят активност по взимане, експертиза и предпазване на стволови кафези от пъпна шнур на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният период за осъществяване на инспекциите е 8 ноември, като систематизирани резултати могат да се чакат в десетдневен период след тяхното привършване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР