Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред

...
Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред
Коментари Харесай

МВнР: Скопие да покаже политически кураж

Във връзка с изказването на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа българското външно министерство акцентира, че е неприемливо загрижеността за съществени права на дадена общественост да бъде употребявано като предлог за голословни и язвителни нападки към страна член на Европейския съюз.

Изявлението на премиера Димитър Ковачевски за следващ път ясно демонстрира действителното отношение на Скопие към съществени полезности на Европейски Съюз и отменяне правото да се реагира на съществуващите дефицити, показват от външното ни ведомство.

Всяка прилика със страданията на украинския народ в актуалната неоправдана война на Русия е цинична и неприемлива, показват от Министерство на външните работи.

Особено притеснително в изказването на Ковачевски е внушението, че в случай че Северна Македония не продължи пътя си на договаряния за присъединение към Европейския съюз, това би имало негативно влияние върху Албания.

За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните договаряния и скоростта, с която ще напредва, зависи само от нейния прогрес в процеса на промени.

От министерството на външните работи приканват управляващите в Скопие да покажат политически кураж и да стартират да извършват уговорките, които са поели пред всички страни членки на Европейски Съюз, с цел да завършат етапа на отваряне на присъединителните договаряния. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в личните ѝ ръце, се показва още в позицията.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев означи, че ще отнеме време до момента в който Република Северна Македония застане измежду демократичните страни. В този развой България ще оказва помощ, разяснява още във връзка изказването на премиера на РСМ Димитър Ковачевски:

" Ръководството на Република Северна Македония може да претендира, че построява съвременно мултиетническо общество, когато откри сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът, подписан сред двете страни. Там няма напредък. За това приказвам с всички водачи, за това приказвам с европейските институции - да има придвижване по този протокол, тъй като там са учебниците, там е езикът на омразата, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР