Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, Българската агенция по

...
Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, Българската агенция по
Коментари Харесай

Домашните любимци, придружаващи пътници от Украйна ще влизат у нас по улеснена процедура

Във връзка с изключителната обстановка в Украйна, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е открила улеснена процедура за влизане на територията на Европейския съюз (ЕС) през Република България на домашни любимци, съпътстващи пътници (граждани на Европейски Съюз, Украйна и други страни, отвън ЕС) с нетърговска цел, които не са изпълнили условията на Регламент 2013/576 на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 година по отношение на придвижването с нетърговска цел на домашни любимци, оповестяват от БАБХ.

Съгласно условията на Регламента домашните любимци, пътуващи с нетърговска цел за страни в Европейски Съюз от страни отвън него са:

- идентифицирани (микрочип);

- съпроводени от паспорт;

- съпроводени от здравен документ, публикуван от ветеринарните управляващи на Украйна;

- имунизирани против заболяването бяс;

- съществуване на проучване за титър на антитела против заболяването бяс. Тестът би трябвало да се извърши върху проба, взета от акредитиран ветеринарен доктор минимум 30 дни след датата на имунизацията против бяс и не по-малко от три месеца преди датата на напредване. Тестът би трябвало да мери равнище на обезвреждащо антитяло против вируса на бяс в серум, равно или по-голямо от 0,5 IU/ml;

-  третирани срещу  Echinococcus multilocularis, осъществено не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди времето на плануваното влизане в България.

Улеснената процедура дава опция на стопаните на животни, които не дават отговор на едно или повече от изискванията, да ги превозят, като подадат съобщение за влизане на територията на Република България или друга страна членка на граничните пунктове.

В случаи на престой на животните на територията на България, същите ще бъдат сложени под изолираност и формален надзор, до осъществяване на горепосочените условия от Регламента.

В случай на пренос през територията на страната, БАБХ ще издаде позволение за прекосяване. В него ще бъде посочено условието (или изискванията), на което домашният любим не дава отговор, за известяван на страната членка на последна дестинация.

В случай на потребност от спомагателна информация, жителите могат да употребяват електронен адрес: [email protected]
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР