Във връзка с изпълнението на проект Подобряване на качеството на

...
Във връзка с изпълнението на проект Подобряване на качеството на
Коментари Харесай

Във Видин започна подписването на договорите за подмяна на отоплителни уреди в домакинствата, одобрени по втората покана

Във връзка с осъществяването на план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин “, през днешния ден започва подписването на контракти с жителите, които желаят да преминат от отопление на дърва и въглища към по-екологични източници (климатици и котли и камини на пелети) и са утвърдени по втората оповестена покана.

За задачата в помещение на партерния етаж на постройката на общинската администрация са обособени три работни места, където заявителите, съгласно авансово направения график, идват, с цел да подпишат своя контракт.

За първите три часа от акцията това направиха над 30 видински жители.

Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков се увери на място в основана организация. Той акцентира, че планът е комплициран за осъществяване, изключително предвид на настоящите стопански процеси.

„ В актуалната тежка обстановка, повишаването на цената на енергоизточниците кара някои хора да се замислят дали да изберат отопление на пелети или да преминат на ток. Но планът към този момент върви. Надявам се, че следващата година ще успеем да удовлетворим желанието на утвърдените по първата, втората и даже по третата покана, която най-вероятно ще обявим при започване на пролетта, да получат нови отоплителни устройства. Става въпрос за общо над 3000 фамилии “, сподели доктор Ценков.

Той уточни, че главната цел на плана е хората да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с по-екологични, което ще докара до понижаване на замърсяването на въздуха. Приоритет освен на локално и национално, само че и на европейско равнище е битката с екологичните проблеми и измененията в климата и това изисква и смяна в отношението на хората и на институциите към енергийните източници, означи кметът.

Повишава се ползата на видинските жители и към построяването на фотоволтаични системи, които биха им разрешили да станат енергийно самостоятелни, сподели доктор Ценков и изрази вяра, че в бъдеще ще се разширят опциите за европейско финансиране и на подобен вид планове.

Ръководителят на плана инж. Румен Лилов, шеф на отдел „ Устройство на територията “ в Община Видин, осведоми, че към 900 са утвърдените заявители по втората покана.

Съгласно направения график, в идващите 10 дни се чака те да дойдат, с цел да подпишат своите контракти. Предварително общински чиновници са се свързали по телефона с всеки заявител и е конкретизирана датата и часа за подписването, с цел да се избегне скупчването на хора.

След 17 октомври жителите ще могат да получат своя образец от контракта, подпечатан и с произлязъл номер, от Центъра за административно обслужване.

Напомняме, че подмяната на отоплителни уреди в утвърдените по първата покана семейства, която започва преди няколко дни, се прави първо в жилищните комплекси „ Гео Милев “, „ Вида “, „ Крум Бъчваров “, „ Васил Левски “, „ Христо Ботев “, „ Бонония “, както и в централната градска част на Видин.

Дейностите се реализират по график, конкретизиран със притежателите на жилищата. Хората, които към този момент са си закупили дърва и въглища, имат опция да отсрочат подмяната за следващата година.

От 2023 година демонтирането на старите отоплителни устройства и монтажът на новите екологични уреди ще продължи и в останалите видински квартали, както и в обитаемоте места на Общината.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР