Във Виена днес се подновяват преговорите за съживяване на споразумението

...
Във Виена днес се подновяват преговорите за съживяване на споразумението
Коментари Харесай

Преговори за съживяване на споразумението за иранската ядрена програма

Във Виена през днешния ден се възобновяват договарянията за възкръсване на съглашението за нуклеарната стратегия на Иран. В диалозите под управлението на Европейски Съюз вземат участие представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Англия и Иран.

" Когато толкоз значими договаряния се водят сред Коледа и Нова година, значи, че договарящите са със съществени планове ", разяснява съветският представител Михаил Улянов.

Всъщност договарянията се водят сред Иран и Съединените щати, само че косвено - посредством посредничеството на европейските сили и Китай.

Целта е Иран да ограничи програмата си за обогатяване на уран и по този начин да се предотврати опцията да създаде нуклеарно оръжие.

Основният фокус на Иран в договарянията е отпадането на всички наказания на Съединени американски щати, тъй че страната да може гладко да изнася нефт, съобщи иранският външен министър.

Преди диалозите във Виена той добави, че приходите от петролните продажби би трябвало да бъдат подадени в задгранична валута в иранските банки.

Износът на нефт е главният източник на доходи за Иран и понижа фрапантно, откакто през 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп извади Съединени американски щати от нуклеарната договорка и наложи строги стопански наказания против Техеран.

В отговор Иран освен възобнови, само че и форсира обогатяването на уран.

След петмесечно спиране след избора на твърдолинейния ирански президент Ебрахим Раиси договарянията за обновяване на договорката започнаха предишния месец, само че още веднъж прекъснаха поради неудовлетворяващ, съгласно Иран, резултат.

" Днес има допустим общ документ на масата за договаряния ", разгласи иранският външен министър преди началото на диалозите, само че без повече пояснения.

 Иранският президент Ебрахим Раиси/Снимка: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР