Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът допринася

...
Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът допринася
Коментари Харесай

Венеция призовава туристите да пият вода от фонтаните

Във Венеция, която посреща милиони гости всяка година, туризмът способства за производството на сред 28 и 40% от отпадъците според от сезона, съгласно данни на локалната администрация, в това число купища пластмасови бутилки за вода. За да се преборят с отпадъците, локалните управляващи предизвикват потреблението на бутилки за вода за неведнъж пълнене, като обръщат внимание на туристите върху голямата мрежа от чешми с питейна вода, ситуирани по площадите и алеите на водния град, както и фонтаните, в които за изненада на мнозина водата също става за пиянство.

„ В историческия център има 126 фонтана, ситуирани на цялата територия. Те са лесни за намиране, има по един съвсем на всеки 100 метра”, споделя архитектът Алберто Чинелато, съобщи БГНЕС.

За да улесни още повече работата, компания за дистрибуция на вода пусна приложение, което демонстрира карта с всички най-близки фонтани.

На няколко крачки от площад „ Свети Марко” във Венеция малко момиченце цялостни бутилка с вода на дворна чешма - леговище на мира, надалеч от ордите туристи. „ Пластмасовите бутилки са ми супер досадни”, споделя 11-годишната Кира от Тусон, Аризона. „ Има толкоз доста пластмаса в океана и навсякъде”, добавя тя. Баща ѝ Чарли Микиели също има вяра в замяната на пластмасата с бутилки за неведнъж пълнене.

В централно разположения хотел „ Flora “ притежателят Джиоеле Романели също е решил да даде своя принос в кръстоносния поход против пластмасата, като образова своите посетители. „ Просто отпечатахме картичка, на която с дребна синя капка посочваме фонтаните на Венеция”, споделя Романели. Още при настаняването гостите на хотела му се осведомят за „ положителната вода” във Венеция. „ Понякога те са сюрпризирани да научат, че водата във Венеция е годна за пиене”, сподели притежателят.

Венеция бързо възвръща туристическия си поток след пандемията от ковид, която я лиши от икономическия ѝ живот. Но откакто през 2019 година броят на посетителите доближи общо 5,5 млн. души, засенчвайки 50 000 поданици на центъра на града, длъжностните лица се пробват да лимитират идващите.

От януари еднодневните гости ще заплащат налог, който до момента можеха да избегнат, като не оставаха да пренощуват. Данъкът, чиято стойност е сред 3 и 10 евро според от броя на хората, ще се заплаща онлайн на специфичен уеб страница. Той ще дава на посетителите QR код, нужен за влизане в другите входни точки на историческия център.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР