Във Варна, в Двореца на културата и спорта, беше открит

...
Във Варна, в Двореца на културата и спорта, беше открит
Коментари Харесай

Откриха център за съдействие на украински бежанци във Варна


Във Варна, в Двореца на културата и спорта, беше открит център за подпомагане на бежанци от Украйна. Това е мястото, където искащите да оказват помощ могат да носят вода, храна, санитарни материали, облекла, завивки. От центъра насочиха зов за помощ.

Доброволци оказват помощ от през вчерашния ден с разпределянето на помощите, които непрестанно идват в центъра.

Той ще оказва помощ на цяла Варна в обезпечаването на помощ за украинските бежанци.

" Ние ще се опитаме да концентрираме безусловно всичко, което един нуждаещ се от Украйна би желал да получи. Това е помощ, обвързвана с настаняване, с здравна помощ, с изхранване ", съобщи Благомир Коцев, регионален шеф на Варна.

По думите му казусът с оказването на юридическа помощ към този момент е решен.

" Имаме доста доброволци адвокати, които могат да се включат в това. Винаги ще има тук някой, който ще е разполагаем от заран до вечер, няма да е 24 часа, несъмнено, само че значимото е, че сега се взе решение на европейско равнище всеки, който влезе на наша територия от Украйна и се записва като подобен, ще получи краткотраен статут на протекция ", добави регионалният шеф.

Този статут разрешава на украинците да употребяват просветителната и здравната система, както и други услуги, до които българските жители имат достъп, разясни той.

ДКЦ-тата във Варна са подготвени и да одобряват идващите от Украйна хора, само че с авансово записване.

" Както знаете, незабавната здравна помощ е безвъзмездна в България без значение какъв е статутът. Тя е безвъзмездна, само че в случай че би трябвало да е профилирана, имайки статута на краткотрайна протекция, към този момент могат да се възползват и от профилирана здравна помощ ", изясни Коцев.

Към момента центърът има потребност от доброволци, които да обработват информация, както и да разпределят получените хранителни запаси.

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който също бе в центъра, акцентира, че чака и съветска бежанска вълна.

Репортер: Силвия Русенова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР