Във Варна над 340 деца от Украйна са имунизирани със

...
Във Варна над 340 деца от Украйна са имунизирани със
Коментари Харесай

Ваксинират украинчетата, за да тръгнат на детска градина или училище в България

Във Варна над 340 деца от Украйна са ваксинирани със наложителните за България ваксини от началото на бежанската вълна до момента. Така те ще могат да тръгнат на детска градина или учебно заведение от есента. Родителите обаче постоянно се сблъскват и с административни проблеми у нас, предава Българска национална телевизия.

Заради разминаване в имунизационния календар у нас и в Украйна деца на бежанци не могат да тръгнат на детска градина и учебно заведение.

" Те не слагат ваксина против пневмококи. Имат по-малък брой ваксини против тетанус, дифтерия, против коклюш и против инфлуенца. ", споделя доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор ", РЗИ - Варна.

Наталия Островская и щерка ѝ Арина са от 4 месеца в България. Двете ще останат у нас за по-дълго време, защото родният им град Мариупол е съвсем опустошен след бомбардировките. Детето би трябвало да тръгне на детска градина от септември, само че преди този момент е належащо да му бъде сложена една от имунизациите.

" Проблемът беше, че всичките ни документи останаха в Украйна, и описът на имунизациите, които са ѝ сложени по-рано. Имам единствено фотография, само че докторът прояви схващане и реши, че фотографията е задоволителна. А и друга опция да предоставим документите, няма. " - споделя Наталия Островская.

Наталия и Арина имат персонален доктор. Той към този момент е изискал имунизацията от здравните управляващи, макар изчезналата документи.

" Много от тях са тръгнали по неотложност, без да съумеят да вземат нужните документи. Необходимо е да бъдат формирани самостоятелни имунизационни проекти, с цел да бъдат включени в нашето общество тези деца без риск за нас. ", счита доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор от Варна.

Украинските бежанци, които желаят да имунизират децата си съгласно нашия имунизационен календар, се сблъскват с тромава процедура.

" Необходимо ни е да се ориентираме в ситуацията писмено, да зададем в писмен тип въпрос на РЗИ по какъв начин тъкмо да действаме, те да ни отговорят. Да дадем поръчка за ваксини, да ги създадем и още веднъж да изпратим пациентите в РЗИ, за издаване на нужните разрешителни, което просто забавя процеса и мощно затруднява самите украински жители. " - изяснява доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор от Варна.

Така се наложило Наталия и щерка ѝ Арина да чакат две седмици за слагане на имунизацията.

" Извършваме това и в кабинета, само че от време на време се струпват доста хора и се постанова да изчакват много. ", споделя доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " към РЗИ - Варна.

От здравното министерство са обезпечили задоволително ваксини за украинските деца, с цел да могат наесен да тръгнат на детска градина и учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР