Във френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово, което

...
Във френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово, което
Коментари Харесай

Споразумението Косово-Сърбия включва признаване и общ стремеж към ЕС

Във френско-германското предложение за съглашение сред Сърбия и Косово , което съдържа 10 члена, Сърбия ще признае косовския паспорт и няма да попречва приемането на Косово в интернационалните организации, написа " Сараево таймс ".

Член 1 гласи, че Сърбия и Косово взаимно ще развиват естествени, добросъседски връзки , учредени на равни права. " Двете страни ще признават взаимно съответните документи и национални знаци, в това число паспорти, дипломи, табели на транспортни средства и митнически печати ".

Член 2 гласи, че и двете страни ще се управляват от задачата и правилата, открити в Хартата на Обединените народи (ООН), изключително тези по отношение на суверенните права на страните , зачитането на тяхната самостоятелност, автономност и териториална целокупност, правото на самоопределяне и отбраната на правата на индивида и недискриминацията.

" Съгласно Хартата на Организация на обединените нации страните уреждат всички разногласия между тях единствено с мирни средства и се въздържат от опасност или потребление на мощ ", гласи член 3 .

Член 4 от проектоспоразумението гласи, че страните изхождат от догатката, че никоя от тях не може да съставлява другата страна в интернационалната сфера или да работи от нейно име . " Сърбия няма да се опълчи на участието на Косово в която и да е интернационална организация ".

И двете страни ще поддържат стремежите си да станат членове на Европейския съюз (ЕС), се показва в член 5 .

Освен това в член 6 се показва, че страните ще продължат процеса на разговор, водещ към Европейски Съюз с нова инерция, което ще докара до правно обвързващо, всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките .

" Двете страни се застъпват за постигането на съответни договорености, в сходство със съответните принадлежности на Съвета на Европа и употребявайки съществуващия европейски опит, с цел да се обезпечи уместно равнище на самоуправление за сръбската общественост в Косово ... Страните ще формализират статута на Сръбската православна черква в Косово и обезпечаване на високо равнище на отбрана на сръбското религиозно и културно завещание, в сходство със съществуващите европейски модели ", се показва в член 7 .

Освен това в член 8 се показва, че страните ще разменят непрекъснати задачи .

Член 9 гласи, че задължението на Европейски Съюз и други донори за основаване на специфичен пакет от финансова помощ за взаимни стопански планове на Сърбия и Косово е деклариран и от двете страни.

" Страните ще основат взаимна комисия, управлявана от Европейски Съюз, която ще следи осъществяването на това съглашение. И двете страни удостоверяват отговорностите си за осъществяване на всички предходни съглашения ", гласи последният член от препоръчаното съглашение сред Сърбия и Косово.
 Вучич с значимо послание за Косово в понеделник
Вучич с значимо послание за Косово в понеделник

Бърнабич отбрани направеното от него досега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР