Във Филаделфия разлагащото кожата лекарство „tranq“ нахлува в квартал, вече опустошен от опиоиди

...
Употребяващите наркотици във филаделфийския квартал Кенсингтън все по-често се обръщат
Коментари Харесай

Употребяващите наркотици във филаделфийския квартал Кенсингтън все по-често се обръщат към лекарство, наречено ксилазин или „tranq“, ветеринарен седатив, често смесван с други лекарства като хероин или фентанил. Но когато хората започнат да използват веществото, то бързо причинява ужасяващи щети на телата им – включително некроза и гниене на кожната тъкан. Властите във Филадефия и в цялата страна стават все по-притеснени от разпространението на наркотиците и щетите за жертвите.

Кадрите, широко разпространени както в TikTok, така и в Twitter (примери , и ), показват хора в плашещи състояния – мъже и жени, прегърбени на две, привидно спят изправени. Хора с увити в бинтове крайници. Хора, треперещи и треперещи неконтролируемо или, в други случаи, лежащи на земята, инертни.

Хората в кадрите са потребители на вещество, наречено ксилазин – често наричано „зомби лекарство“ . Всички видеоклипове са заснети в квартал Кенсингтън във Филаделфия.

Употребяващите наркотици, много от които бездомни, често отиват в този квартал, наречен от New York Times. Но в някои отношения хероинът се превръща в наркотик от отминала епоха – в наши дни Кенсингтън е болезнен епицентър на американската опиоидна епидемия.

През последните няколко години фентанилът, болкоуспокояващо, е един от най-разпространените наркотици тук. През 2021 г. съобщи, че 77 процента от смъртните случаи от свръхдоза на нейна територия са свързани с фентанил.

„Мислех, че е криза с фентанил, но беше проблем с успокояването“

Когато пусна своя „Jeff's High On“ Life”, 43-годишният Джефри Уикс се надяваше да повиши осведомеността относно употребата на фентанил. Но не това откри, когато се върна по улиците на Кенсингтън – място, което самият той обитаваше, преди да изтрезнее преди седем години.

Когато за първи път отидох там [в Кенсингтън миналия ноември], си помислих, че е криза с фентанил, но беше проблем с успокояването. Фентанил и tranq са две различни лекарства. Виждате много хора наведени, почти спят прави, не в реалния свят – това е спокойствие. Фентанилът не прави това.

Ужасяващите симптоми, видими във видеоклиповете на Джефри, са резултат от така нареченото „зомби лекарство“, ксилазин, известен също като „транк“. Първоначално разработен като успокоително за животни, хората, които искат да се надрусат, също го приемат – понякога самостоятелно или понякога смесено с други лекарства.

Има много хора, които приемат други лекарства, които са намалени с фентанил, и те също влагат успокояващи неща във всички тях: 90 процента от лекарствата Тестваните тук са положителни за фентанил и ксилазин. Употребявах обикновен хероин. Когато интервюирам хора, питам дали могат да намерят обикновен хероин и те казват не.

Разпространението на успокоителното не се случва само в Кенсингтън, но и на национално ниво. На 23 март 2023 г. Американската администрация за борба с наркотиците (DEA), агенцията, натоварена с борбата с трафика на наркотици,  за ксилазин.

„Администрацията за борба с наркотиците на САЩ предупреждава американската общественост за рязко увеличаване на трафика на фентанил, смесен с ксилазин“, започва изявлението. „Лекарствените смеси ксилазин и фентанил излагат потребителите на по-висок риск от фатално отравяне с лекарства. Хората, които инжектират лекарствени смеси, съдържащи ксилазин, също могат да развият тежки рани, включително некроза – гниене на човешка тъкан – което може да доведе до ампутация.“

„Тя отиде в болницата за ампутация и те взеха четири върха на пръста от лявата й ръка'

В своите видеоклипове Уикс кани хора, страдащи от пристрастяване, да седнат в колата му за заснето интервю. По време на тези разговори той е видял от първа ръка ужасните физически последици от употребата на ксилазин.

Проблемът, с който се сблъсквам, когато интервюирам хора на успокояване, е миризмата, заради раните. Около 80 процента от хората имат рани, живеят в мръсни условия и много от тях имат една и съща превръзка в продължение на много седмици. Помагам им с това. Това е специфичен симптом за тези рани: прострелването на едно и също място започва да уврежда кожата, няма достатъчно кръв, така че тя започва да гние

Уикс говори за връзките, които е създал с хората, които интервюира – връзки, които са му позволили да ги следва, докато търсят помощ за пристрастяването към насилие, от което страдат.

< blockquote class="quote">

Публикувах интервю, което направих преди няколко месеца с Ким. Тя отиде в болницата за ампутация и те взеха четири пръста от лявата й ръка. Един от върховете на пръстите се отчупи в деня преди операцията. Тя си тръгна един час след операцията, защото й прилоша от абстиненци.

Абстиненция без реално медицинско решение

Силната тревожност е друг симптом, изпитван от хората, пристрастени към ксилазин. Трудно е да се лекува тази зависимост поради , нещо, което съществува за хората, които се впускат в тежката битка да избягат от пристрастяването към хероин или фентанил.

В по-голямата си част националните и местните институции имат . Някои институции обаче продължават да използват метода на „студената пуйка“, който включва спиране на употребата на наркотици без заместители или друг вид медицинска помощ.

Това е маршрутът, по който се движи First Stop Recovery. Тази организация с нестопанска цел работи в Кенсингтън през последните 20 години. Нашият екип разговаря с Тони Гарднър, хиропрактик и консултант по пристрастяване, отговорен за медицинската страна на First Stop. Той разказа пред екипа ни как се лекуват пациентите.

Получаваме хора предимно от улицата. Имат 30-дневно прекъсване на тока – вземаме им мобилните телефони. Ние ви детоксикираме „студена пуйка“, освен ако сте на алкохол или бензодиазепини, което може да бъде опасно. Причината е, че ако детоксикацията е лесна, просто ще получите рецидив. Ако е болезнено изживяване, няма да го повторите

Пациентите са напълно обгрижени в продължение на 90 дни, което им позволява да се съсредоточат относно тяхното оттегляне и терапия

Вашата работа е възстановяване до ден 90. След ден 90 трябва да си намерите работа и започнете да плащате наем. Когато сте в нашата програма, можете да научите професионални умения и когато се почувствате готови, можете да излезете.

Има известен дебат относно на този метод за лечение на пристрастяване към всички видове наркотици. Но Гарднър казва, че се сблъскват със специфични проблеми по-специално с ксилазин

Те трябва да бъдат решени по много различен начин, поради отворени рани и болести. Това е нещо, върху което работим в момента. Това ще зависи от степента на раната. Ако е дълбоко, може да стане септично и трябва да ги изпратим в болницата.

„Това е някъде по улиците и става все по-популярно“< /h2>

Гарднър вижда факта, че употребяващите успокоителни почти винаги завършват в болница, като пречка за преминаването им през програмата за рехабилитация. Той казва, че се тревожи какво ще се случи с този нарастващ брой потребители през следващите месеци.

Това е гадно, гадно лекарство. Не виждаме много в нашата програма, защото е лято, но когато стане студено, ще видим повече хора. Той е там по улиците и става все по-популярен.

Уикс също е обезпокоен от нарастващата власт, която tranq има по улиците на Кенсингтън – и хората, които води в квартала.

Там долу е по-пренаселено от всякога. Има нови лица, това е страшната част. Видях момиче на 18 години, търсещо срещи, опитвайки се да спечели малко пари.

Няколко дни след като разговаря с нашия екип, Уикс документира това ситуация на контрол за канала му в YouTube. На 27 юли той публикува кратко видео на млада жена, която лежи неподвижно на земята, а ръката й кърви.

Въпреки че тази жертва оцеля, след като получи първа помощ от Уикс и други минувачи, много други никога няма да имат този шанс. През 2021 г. посочи, че 1276 души са починали от свръхдоза през изминалата година, което е рекорд от 10 години.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР