Вътрешното напрежение в БСП заради подреждането на депутатските листи продължава,

...
Коментари Харесай

БСП пак залага бъдещето си във вътрешни скандали за листите

Вътрешното напрежение в Българска социалистическа партия поради подреждането на депутатските листи продължава, а плануваното за неделя съвещание на необятното управление на партията, на което трябваше листите на партията да бъдат одобрени дефинитивно, се отсрочи за 3 юни. Причината е неодобрение в няколко водещи локални организации на Българска социалистическа партия в страната. Във Велико Търново, Пловдив, Добрич, Стара Загора и в други градове социалисти се бунтуват против спуснатите от управлението водачи и всеобщо си вършат отводи. Докато този път няма кавги в София, компликациите в нареждането на листите и недоволството на локални структури из страната може да изиграе на Българска социалистическа партия неприятна смешка и да демотивира вместо да втвърди алените редици преди вота на 11 юли. Резултатите на лявата партия ще имат огромно значение както за бъдещето ѝ, по този начин и за формата на идващото ръководство. Силен резултат на Българска социалистическа партия ще направи мъчно след изборите да се сглоби болшинство без нея. Обратното - усилването на наклонността на крах, ще значи, че образуването на анти-ГЕРБ коалиция ще е допустимо и без нея.
Драмата във Велико Търново
Националният съвет на Българска социалистическа партия ще реди служебно листата във Велико Търново, заяви БНР. Водещият спор в региона е, че 7 от 10-те локални огранизации не желаят да поддържат оповестеният от необятното управлението лидер на листата Явор Божанков - правист от гражданската квота. Божанков беше лидер във Велико Търново и на изборите през април макар локалната известност на Весела Лечева, която остана втора в листите, само че получи повече преференции от Божанков макар. Лечева обаче е измежду най-големите критици на Нинова в сегашния Национален съвет, изключително откакто 50-тият Конгрес на партията изключи доста от другите знакови опозиционери на водача от необятното управление.

Повторното издигане на Божанков докара до протест на локалните организации, а Лечева и други авторитетни партийци от региона си направиха отказ от листата. Поради повторния протест на локални организации ще се наложи Националният съвет да подреди листата служебно. Пред БНР Лечева загатна, че резултатът на Българска социалистическа партия в Търново може да не е предстоящият, защото повтаря грешките от предходните избори. Нинова видя в драмите в локалните структури проведена акция против партията и пред " Дарик " отбрани избора на Националния съвет за Божанков. " Явор Божанков не е за първи път лидер и народен представител от Велико Търново, и е повдигнат от част от структурите там. Той е извънредно квалифициран млад и съвременен човек, потвърдил го е в Народното събрание, тъй че се върви по логиката и има всички условия той да остане лидер ", сподели водача на Българска социалистическа партия пред " Дарик ".
Структурите си отмъщават
Проблеми с водачите на листите и отводи от локални социалисти има и в други области - в Добрич да вземем за пример, където лидер ще бъде икономистът от София Димитър Данчев.

Градската конференция в Пловдив пък в петък отхвърли да утвърди лист с депутати в отговор на пренареждането на листите в града от страна на Националния съвет на изборите през април. Тогава лидер в Пловдив стана Нинова, макар че най-вече преференции получи проф. Иво Христов. Въпреки че този път Националният съвет дефинира Христов за лидер на листата, пловдивската конференция е гласувала точката за одобряване на кандидат-депутатите да отпадне от дневния ред. Светлана Шаренкова също си направи отказ от присъединяване в листите.

Проблеми има и в Стара Загора, където лидер ще е някогашният член на Българска социалистическа партия и водач на " Нормална страна " Георги Кадиев. Местните настроения са, че се спуска човек, който от години не е в Българска социалистическа партия и по този метод структурите от региона са афектирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР