Вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъдят на днешното

...
Вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъдят на днешното
Коментари Харесай

Съветът на ЕС ще обсъди доклада на ЕК за приемането на България и Румъния в Шенген

Вътрешните министри на страните от Европейски Съюз ще обсъдят на днешното си съвещание в Люксембург дейностите, свързани с Шенгенското пространство в идващите 12 месеца. Това сочи дневният ред за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Ще бъде прегледан последният отчет на Европейската комисия за Шенген, в който бе изразена поддръжка за приемането на България и Румъния в европейското пространство без гранични инспекции до края на годината. Министрите ще обсъдят цялостното положение на Шенгенското пространство и приложението на безвизовите режими, свързани с нивото на противозаконна миграция.

Според дневния ред България и Румъния ще показват данни за осъществяването на планове в региона на убежището, връщанията на нелегално пристигнали в Европейски Съюз мигранти и ръководството на границите. Министрите ще обсъдят също препоръчаните от Европейската комисия промени в разпоредбите за миграцията и за даването на леговище, съгласно които се открива обща процедура за даване и лишаване на интернационална протекция. Предложените правила плануват въвеждане на процедура на външните граници на Европейски Съюз за оценка на основателността и допустимостта на заявките за протекция.

Предвидени са също промени на разпоредбите коя страна от Европейски Съюз е виновна за разглеждането на молба за леговище. Европейска комисия предлага да се вкара " наложителна съпричастност " при финансирането на разноските, свързани с пребиваването на мигрантите. Според комисията е належащо търсещите леговище да подават молба за протекция там, където са влезнали в Европейски Съюз.

Утре министрите на правораздаването от Европейски Съюз ще обсъдят проектозакон против правосъдните каузи, ориентирани към ограничение на работата на медиите и публичните организации. Те ще разискват също проектозакон за битка с насилието над дами и домашното принуждение, учреден на Истанбулската спогодба.

В дневния ред е включен също продан на отзиви по въпроса за ограниченията против опитите за заобикаляне на наложените от Европейски Съюз наказания, свързани с войната в Украйна. Участниците в съвещанието ще бъдат осведомени с данни за работата на Европейската прокуратура. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР