Ватиканът отвори архивите си за папство на Пий XII по

...
Ватиканът отвори архивите си за папство на Пий XII по
Коментари Харесай

Ватиканът отвори архивите за папа Пий XII от времето на Холокоста

Ватиканът отвори архивите си за папство на Пий XII по време на ВСВ , защитавано в загадка в продължение на десетилетия на фона на обвиняванията, че той е затворил очи в Холокоста , оповестява БиБиСи.

Според критиците Пий XII, от време на време именуван " папата на Хитлер ", знае, че нацистка Германия убива евреи, само че не работи. Той е папа от 1939 до 1958 година.

Ватикана твърди, че Пий XII е работил зад кулисите, с цел да избавя евреи . Десетки учени се готвят да прегледат многото документи.

Папа Франциск взе решение преди година да отвори архивите на една от най-противоречивите фигури на Римокатолическата черква .

" Църквата не се опасява от историята ", разяснява папата пред учени.
 Папата разгласи, че
Папата разгласи, че " ватиканският скришен списък " към този момент не е толкоз скришен

Архивът съдържа документи от VIII век до наши дни в 85 километра лавици

Папа Франциск съобщи, че папството на Пий XII е белязано от " моменти на съществени усложнения , измъчени решения за човешко и християнско здравомислие, които за някои могат да са като въздържаност ".

Епископ Серхио Пагано, префект на Апостолския списък на Ватикана, съобщи, че документите от Втората международна война са милиони страници , разпределени в 121 раздела съгласно тематиката .

Цялото пространство е резервирано до края на годината , съобщи свещеник Пагано, представен от " Ройтерс ".

Част от учените са от Мемориалния музей за Холокоста във Вашингтон и водещият немски историк Хуберт Волф, експерт по Пий XII.
 Ватикана отваря архивите си за Холокоста
Ватикана отваря архивите си за Холокоста

Смело решение на папа Франциск

Марк Лоуен от БиБиСи в Рим разяснява, че несъгласията към това папство са причина, Пий XII да не бъде препоръчан за светец .

" Няма подозрение, че папата е бил наясно с убийството на евреи ", съобщи Хуберт Волф, представен от Агенция Франс Прес.

През 20-те години на предишния век тогавашният кардинал Еудженио Пачели е очевидец на възхода на нацизма като дипломат на Светия трон в Германия , преди да се върне във Ватикана и да стане папа .

На папата са изпратени йезуитски документи, които го осведомят за нацистките концлагери , само че историците към момента н е са видели нито един от отговорите му .

Волф разяснява, че желае да види всички писма, които папата е получил от своите посланици по време на войната .

Освен това историците към момента имат доста въпроси по отношение на прословутият " път на плъховете " - път за бягство, подпомагано от някои католически духовници за нацистките военнопрестъпници да избягат в Южна Америка след войната .
 Ватиканът отваря архивите за един от най-спорните папи - Пий XII
Ватиканът отваря архивите за един от най-спорните папи - Пий XII

Управлението на Пий XII е от 1939 до 1958 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР