Васил Зафирчев, режисьор на постановката Свръхчовек“, разказва пред Виолета Тончева

...
Васил Зафирчев, режисьор на постановката Свръхчовек“, разказва пред Виолета Тончева
Коментари Харесай

Режисьорът Васил Зафирчев за постановката „Свръхчовек“ преди премиерата във Варна

Васил Зафирчев, режисьор на постановката „ Свръхчовек “, споделя пред Виолета Тончева за работата си над партньорския план сред създатели от районен съд Македония и държавна такса „ Стоян Бъчваров “ - Варна; за постдраматичния прочит на философията за Свръхчовека на Ницше, в музикален паралел с „ Пролетно свещенодействие “ от Игор Стравински; за жертвоприношението на сенките в ритуалния театър; за апотеоза на телесното и диктата на консумеризма; за отхвърли от духовно рационализиране и опасността от ентропия.

Предпремиера - 17 ноември, 19.00, Основна сцена

Премиера - 18 ноември 2023, 19.00, Основна сцена. Европейската нощ на театрите. Старт на XIV Коледни театрални седмици – Варна 2023


„ Свръхчовек “ е амбициозно заглавие, което допуска амбициозна стилистика.

Работим в стилистката на постдраматичния концептуален спектакъл, с цел да създадем едно модерно зрелище. С актьорите на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ излизаме от зоната на комфорт, с цел да поднесем спектакъл на рисковете, ориентиран против обичайните текстове и направления в развиването на театъра. Позоваваме се върху философията на Ницше за Свръхчовека, с цел да я интерпретираме в паралел с грандиозната и авангардна за своето време музика на „ Пролетно свещенодействие “ от Игор Стравински. В спектакъла включваме 12 ритуала със подобаващ музикален еквивалент от творбата на Стравински.

Ритуален спектакъл, построен от 12 подиуми.

Да, това е нашият Ритуален спектакъл, който потегля от текста на Сашо Димоски и наблюдава жертвоприношението на сенките. Практически ние правим 12 ритуала, в които телата жертват сенките и душите си, с цел да стигнат до Свръхчовека като самобитна терапия на актуалната цивилизация. Днес IT-ревоюцията с бързото развиване на цифровите технологии, изкуствения разсъдък, комплексната цифровизация и автоматизация, както и консуматорските настройки на актуалното общество задушават индивида и изместват главната му същина – устрема към духовно рационализиране. Идеята за Свръхчовека последователно умира. По тази изключително настояща тематика нашето зрелище предлага решения, които извеждаме като абстракция посредством музиката, хореографията, визията и средствата на други изкуства. Съвременният спектакъл, както знаем, си служи освен с драматургичния текст, а разчита на синкретизма сред разнообразни дисциплини като архитектурата на пространството, светлинния дизайн, в тази ситуация и музиката на Стравински. Разбира се, в креативната работа за нас най-съществен е процесът на търсене и проучване по пътя към поставената цел.

А задачата на „ Свръхчовек “ е да разсъни интереса на съвременника към екзистенциалното. Смятате ли, че в актуалния дискурс диалогът за екзистенциалното се неглижира?

Нашата цивилизация, за жалост, е отдадена на апотеоза на тялото. Ние живеем в световен свят, в който се радваме на какви ли не придобивки, само че въпреки това, като световни консуматори, ние сме подложени на изкушенията и диктата на консумеризма. А на консумеризма му трябват неосъзнати тела, тела без дух и цел, които нямат свободна воля и се вълнуват само от това, какво ще купят или продадат. Мислейки повече за телесното, в сравнение с за духовното, индивидът на XXI век е застрашен от ентропия. И в случай че той не осъзнае и не преодолее провокациите, пред които е изправен, няма в никакъв случай да се допре до духовния мир и хармонията, заложени изначално в неговото битие.

Във всичко това би трябвало да разчитаме посланията на „ Свръхчовек “...

Точно по този начин. Репетираме в хубава атмосфера с вярата, че посланията на нашия танцово-театрален театър ще стигнат до публиката. Тук държа безусловно да кажа, че текстът и цялата режисура на „ Свръхчовек “ са основани особено за Варненския трагичен спектакъл, както и че музиката на „ Пролетно свещенодействие “ от Стравински се употребява за пръв път в театрално зрелище.

Това е добър анонс за „ Свръхчовек “, чиято премиера неслучайно е планувана в Европейската нощ на театрите 18 ноември, когато стартират и XIV Коледни театрални седмици – Варна 2023.

ВАСИЛ ЗАФИРЧЕВ е роден в Скопие, приключва Актьорство за трагичен спектакъл във Факултета за трагични изкуства в Скопие и Театрална постановка в Международния университет Europa PRIMA в Скопие. Един от най-популярните артисти на районен съд Македония, той играе в Македонския национален спектакъл, Драмския спектакъл, Македонската опера и балет, театрите във Велес, Прилеп, Струмица и други, снима се също във филми, измежду които и в най-популярния сериал на районен съд Макеодния „ Преспав “.

СВРЪХЧОВЕК
Танцово-театрален театър

Партньорски план сред Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и създатели от районен съд Македония

Текст Сашо Димоски

Режисьор Васил Зафирчев

Хореография Олга Панго

Сценография Филип Коруновски

Костюмография Раде Василев

Превод Таня Попова

Асистент режисьор Владимира Иванова

Роли и реализатори:

ТЕЛА: Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян и Нейчо Петров

СЕНКИ: Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова, Юлияна Чернева, Биляна Стоева, Милена Кънева, Габриела Боева и Сияна Начева
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР