Васил Терзиев подаде сигнал до EП заради ремонтите в София.

...
Васил Терзиев подаде сигнал до EП заради ремонтите в София.
Коментари Харесай

Васил Терзиев подаде сигнал до EП заради ремонтите в София

Васил Терзиев подаде сигнал до EП поради ремонтите в София. В отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) станаха ясни детайлите към нарушаванията.

Заедно с Терзиев бяха народните представители от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Искрен Митев, както и претендентите за общински съветници на локалната коалиция ПП-ДБ (СС) Иво Божков и Димитър Шалъфов.

Според отчета в половината от тестваните публични поръчки на Столичната община за интервала 1 януари 2018 година – 31 декември 2021 година за ремонт на централната градска зона има основни нарушавания.  Установени са и знаци за машинация.

“Заради тези престъпления като най-малко ще бъдат спрени средства по към момента неизпълнените контракти. А по зле изпълнените – парите ще подлежат на връщане. Предстои да забележим дали тези финансови загуби и репутационни вреди за българската страна и Столичната община ще имат и други последствия ”, сподели Васил Терзиев.

Докладът на АДФИ открива редица престъпления и деформиране на процедурата в интерес на избрани компании при избора на реализатор на строителни работи и услуги в центъра на София

“Нашата задача и главният ни приоритет след локалните избори ще бъде да рестартираме системата по този начин, че порочните практики за избор на все едни и същи “най-можещи и знаещи ” реализатори да бъде преустановен. Да има действителна конкуренция на хрумвания, качество и най-много надзор за тяхното осъществяване ”, добави Терзиев при внасянето на сигнала.

Процедурите и договорите прегледани в отчета на АДФИ се отнасят за Централна градска част на град София – Зона 4, включваща създаване, възобновяване и възобновяване на следните обекти: пл. „ Народно заседание ”, бул. „ Цар Освободител ”, част от бул. „ Васил Левски ”, пл. „ Васил Левски ”, част от ул. „ Московска “, част от ул. „ Г. С. Раковски ”, пл. „ Ал. Невски ”, част от ул. „ Париж ”, част от ул. „ Оборище, градините към храм-паметника „ Ал. Невски ”, храм „ Св. София ”, пред Синодалната палата и към паметника на Иван Вазов, региони ”Средец ” и „ Оборище ”, Столична община.

Проверени са шест процедури по реда на Закона за публичните поръчки, седем контракта за възлагане, както и осъществяването на контракт за безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020. Органите на АДФИ откриват редица нарушавания в три от шестте тествани процедури, а инспекцията на осъществяването на седемте контракта открива нарушавания в четири от тях.

От централата на Терзиев показват няколко образеца:

В три контракта на обща стойност близо 22 млн. лева с Данък добавена стойност, не са предпазени финансовите ползи на възложителя.; В два от тях не е планувана гаранция, обезпечаваща предплатено преведените средства.; При третия контракт е позволено възобновяване на дължимия задатък в размер на 2,5 млн. лв. по сметка на Столичната община четири месеца след приключване периода на годност на банковата гаранция за предплатено преведени средства и след преустановяване на контракта.; В един от тестваните контракти на стойност 21,5 млн. лв. също е открит знак за машинация, защото претекстовете за прекратяването му опонират на показаните в хода на финансовата ревизия документи. В същия контракт е открито, че от страна на Столична община, строителният контрол и външният съветник не е реализиран надзор.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР