Васил Терзиев бе сред спряганите имена в БСП за кмет

...
Васил Терзиев бе сред спряганите имена в БСП за кмет
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Васил Терзиев беше спряган вариант за кмет на БСП през 2019 г. заедно с Мая Манолова

Васил Терзиев бе измежду спряганите имена в Българска социалистическа партия за кмет на София дружно с Мая Манолова през 2019-а. Това разгласи пред „ ФАКТИ “ Калоян Паргов, който по това време бе ръководител на столичната организация на социалистите.

По думите на настоящия ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) Терзиев като профил се приближава до този на кмета на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. „ Терзиев има диалози с Демократична България отдавна “, изясни социалистът. Той добави, че кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София ще е вид като Николай Габровски. По-широка за масите и задоволително разпознаваема.

Според Паргов столицата няма потребност от кмет спринтьор, който да мине като играч и това да му е трамплин, с цел да върви по-нагоре в йерархията на държавната власт.

„ София има потребност от човек, който с нужната грижа и внимание да работи за този град, за всички, които живеем в него. Вече за София можем да приказваме като за две Софии. Едната София се бори за базисно развиване, а другата е развита, в която се желае повече цифровизация, повече зелено. В София има дисбаланс. Неслучайно и лозунгът на Българска социалистическа партия за този град от години е, че София се развива на две скорости. Това към този момент го означават и социологическите анализатори “, разясни ръководителят на СИНПИ.

„ Значи тези двете елементи в София се разграничават и по стопански, и по обществен статус. В единия регион е концентриран айти секторът, до момента в който другите региони са просто спални. Хората се прибират в домовете си да спят, а техният обществен живот е на друго място - в центъра на София. Ето тези несъответствия бяха задълбочени в последните 10 години, имайки поради политиката на ГЕРБ в София. Макар да чувахме техните лозунги: „ Ние градим, ние строим! “ Само с рязане на лентички не се промени образът на кварталите в столицата “, добави Паргов.

„ По значително се трансформираха нещата може би единствено там, където мина огромната инвестиция на метрото. Покрай метрото нещо се случи – асфалтира се, оправи се нещо, построи се. Така че е добре в София да се върнем към по-голямо мащабиране и към по този начин наречената децентрализация на локалното самоуправление. Като пипнеш София, ще би трябвало да пипнеш и Пловдив, и Варна. Това би трябвало да бъде в съгласие с локалните общности, в случай че приказваме огромно за цялата локална власт. Казваме, че имаме локално самоуправление, само че то не е самоуправление, а е локално ръководство, което се ръководи от горната страна. През последните 10 години общините привикнаха нещо да им се дава от горната страна. Ето, примерно може да се разиска по какъв начин от 24 региона в София те да станат 12. Това е една промяна, върху която е добре да се намерения. Немалка част от общините разчитат на държавния бюджет. Ако не е държавният бюджет с субсидии, тези общини просто са завършили “, съобщи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР