Васил Панов, директорът на дирекция „Контрол” в НАП, също така

...
Васил Панов, директорът на дирекция „Контрол” в НАП, също така
Коментари Харесай

Държавен служител от НАП на път да изхвърли от България огромна международна компания, една от най-големите данъкоплатци в страната ни.

Васил Панов, шефът на дирекция „ Контрол” в Национална агенция за приходите, също по този начин и член на комисията по хазарта изрично отхвърля да бъде гласуван (без каквато и да е причина - просто отхвърля да мине на гласуване) подновяването на лиценза за онлайн хазарт на Betfair (Полко Лимитид) - английска компания, една от най-големите в света. Отлагането на гласуването на лицензите е бойкот от страна на представителя на Национална агенция за приходите в ДКХ, а точно господин Васил Панов, без значение от неналичието на основателни законови аргументи за това.

Полко Лимитид е първата задгранична компания получила лиценз за образуване на
хазартни игри онлайн на територията на Р. България. Компанията притежател на Полко Лимитид, Paddy Power Betfair PLC, е обществено търгувано сдружение, което оперира в над 40 страни, с пазарна капитализация от близо 5 милиарда $. Компанията е огромен поданик, с импортирани налози в размер на 10 млн. лева досега (за 2018 година – 2, 799,630 лева.) в държавната хазна на Р. България и все пак е на път да бъде изгонена, заради дейностите на господин Панов.

Лицензът на Полко Лимитид, който беше получен през февруари 2014 година изтича тази година (2019) по същото време. По тази причина в ДКХ е импортирано искане за продължение периода на лиценза, както Закона за
хазарта (ЗХ) планува такова заявление да бъде подадено 6 месеца преди приключването на периода на настоящия лиценз. Продължаването на лиценз, по закона за хазарта, се гласоподава от пет членна комисия. В пет членната комисия* на Държавната комисия по хазарт представители са:

Мария Филипова – Председател на Държавната комисия по
хазарт, член на комисията от 1 година

Васил Панов – представител на Национална агенция за приходите, член на комисията от 11 години

Явор Колев – представител на ДАНС, член на комисията от 5 години

Евгени Стоянов – представител на Министерство на правораздаването, член на комисията от по малко от 1 година

Николай Райчев – представител на Министерство на стопанската система, член на комисията от по малко от 1 година

* като се изключи Председателя на Държавната комисия по
хазарт, останалите четири члена на комисията се дефинират от институциите, на които те са представители

Умишленото мотаене е нарушаване на закона

От 6 месеца са импортирани всички документи на Полко Лимитид и чакат гласоподаване което по този начин и не се случва. Всички законови периоди са изтекли (комисията е в нарушаване на личните си правила), само че Васил Панов, като член на Държавната комисия по
хазарт (ДКХ) продължава да отхвърля да мине на гласоподаване подновяването на лиценза на Полко Лимитид. Мотивът му е “да се отложи”!

И по този начин, отлагането е към този момент 6 месеца като следва приключване на лиценза на компанията и откакто не е възобновен, тя ще бъде принудена да приключи активност заради липса на лиценз. Забележете ловкостта, с която борави Васил Панов – лиценз не се отхвърля заради обстоятелството че има никаква причина подобен да бъде отхвърлен – такава причина няма!, компанията ще бъде принудена сама да се изтегли от България и да прекрати активност на територията и. Браво господин Панов! Показвате изключителна “ловкост” в боравенето със закона (отлагане до съдбовен край!) насъбран в тези 11 години работа в хазартната институция.

Каква е повода за тези дейности на Васил Панов? Може единствено да гадаем. Според някой, той има персонален претекст, съгласно други извършва поръчка на заинтригувана страна тази интернационална компания да напусне България. Едно е ясно, законова причина няма!

По безусловно еднакъв метод (отлагане на входирани документи само че отлагани за гласоподаване в комисията без причина), Васил Панов постъпва и по отношение на друга интернационална бетинг компания работеща законно на Българския пазар. Международните компании с лиценз за
хазарт на Българския пазар са:

Pokerstars

Betfair

Bet365

Bwin

Казуса там е друг, не става въпрос за възобновяване на лиценз, само че възпрепятстването на работата и е по същият модел – непрекъснато отсрочване и не гласоподаване в нарушаване на всички закони и разпореждания. При въпросната компания забавянето към този момент е надхвърлило 10 месеца! За 2018 въпросната компания е внесла от порядъка на 17,000,000 лева налог в България! Това ги слага измежду най-големите данъкоплатци в България само че за господин Панов това не значи нищо, в противен случай. Това наподобява на “Ако може и те да се разкарат от пазара в България, най-добре”. Ще дадем детайлности за съответния случай в обособен материал – струва си! Явно Васил Панов има “синдром” или “хронично заболяване” към интернационалните бетинг компании и от държанието му по отношение на тях това е реалност!



Кой е Васил Панов?

Васил Панов е държавен чиновник, шеф на дирекция „ Контрол” в Национална агенция за приходите – Национална организация по приходите. Национална агенция за приходите се управлява от Директора госпожа Галя Димитров. Васил Панов работи в Национална агенция за приходите от над 20 години.

Васил Панов е и член на Държавната комисия по
хазарт от 2008. В качеството си на подобен, неговата работа се явява в това 2 пъти в месеца да участва на съвещания на пет членната комисия с дълготрайност сред един – два часа всяко (общо сред 2-4 часа месечно), на което се гласоподават и одобряват разнообразни оферти на комисията. Васил Панов е с най-дълъг стаж в комисията – той е там към този момент 11 години!

Говори се, че огромното предпочитание на Васил Панов е да стане ръководител на Държавната комисия по
хазарт. Още през 2015, когато ръководител на Държавната комисия по хазарт е бил Огнемир Митев, Васил Панов е правил опити да оглави този пост – имал “огромното желание”. Въпреки че е получил нужната поддръжка от доста авторитетни хора от частния бранш (говори се, че натиска е бил изключителен), разсъдъка на ръководителите в страната е надвил - знаели са добре за “качествата” на господин Панов в този бранш, по какъв начин тъкмо той се “мотивира”, “ефективността му” и “предаността”. Говори се че компромисно е оставен да бъде член на комисията. Сегашната позиция несъмнено не задоволява апетитите на Васил Панов и неслучайно саботажа който той прави сега би могъл и да цели нова офанзива на председателското място в Държавната комисия по хазарт.

Последствията

Полко Лимитид ще бъде принудена, най-вероятно, да сезира европейските органи, както и да предприеме правосъдни дейности против България, защото интернационалната активност на компанията е сложена в обстановка на правна неустановеност.

Тотално ще срутен имиджа на ДКХ, а по този начин и на страната в интернационален аспект във всяко едно отношение. Само негативи ще бъдат насъбрани, които ще доведат до отлив на средства в бюджета, напускането на изрядни интернационалните компании от България, загуба на работни места, както и ще се даде и явен знак какво да чакат други искащи да развиват бизнес в България – било то локални или интернационалните компании.

Последствията от тези дейности вероятно биха довели до разтърсвания и промени в държания орган (ДКХ), зависим на Министерството на Финансите което сега се управлява от Министъра на финансите, Владислав Горанов.

Може би това е една от задачите - да се реализира фантазията на Васил Панов, а точно да оглави Държавната комисия по
хазарт. И да изгоним интернационалната компания от бранша несъмнено! А може би е време господин Васил Панов да отстъпи мястото си в комисията на ДКХ на някой нов представител на Национална агенция за приходите? Все отново 11 години в тази институция са извънредно дълъг интервал на време – в последните седем е отпаднало даже и символичното възнаграждение от 200 лева на съвещание! Заплащане с цел да си член на комисията няма, тъй че в случай че няма различен “стимул” с цел да бъде там, няма причина за какво по този начин настойчиво да желае да е там, вътре в комисията на ДКХ, а не да се даде опция на друг/нов представител на Национална агенция за приходите. Такава непримиримост за наличие в този държавен орган, както и мераците за постигане до председателското място, неимоверно способстват за подозрения по отношение на него за “обвързаности” и “зависимости” в този бранш.

Необходимата интервенция на страната

Министерството на финансите е принципала и на Национална агенция за приходите, и на ДКХ. Министърът на финансите, господин Владислав Горанов е директно виновен за позитивния растеж на налозите и тяхната събираемост през последните години. Надали ще остане неусетно това което се готви от забърканото от Васил Панов, а точно да се лиши България от многомилионен поданик – за 2018 компанията Полко Лимитид е платила 2, 799,630 лева налог на страната! Г-н Горанов, намесете се, обърнете внимание на протичащото се, разрешете конфузната обстановка и потърсете отговорност за какво не се съблюдават законовите разпореждания!

Министър-председателят на България, Бойко Борисов непрекъснато повтаря по какъв начин желаеме да доведем повече вложители в България, да сме страна за образец, да растем по всички индикатори. Да желаеме, само че господин Борисов, с държание като това на един ваш зависещ държавен чиновник който ще направи България още веднъж печално известна заради или непросветеност, персонален претекст или обслужвайки нечии ползи – това е обратно на това което Вие говорите и ние, хората в България желаеме! Нормално ли е една интернационална компания, голям поданик в България да бъде по този начин цинично унижавана от държавен чиновник? Предприемете нужните дейности това да не се случва господин Борисов!

Бихме желали да запитаме публично Държавната комисия по
хазарт:

Има ли законно съображение да не бъде удължен лиценза на Полко Лимитид?

Кога ще бъде гласувано импортираното искане за продължение периода на лиценза на Полко Лимитид?

Молим за прецизен и явен отговор!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР