Вашите специални поводи имат нужда от специални питки, които да

...
Вашите специални поводи имат нужда от специални питки, които да
Коментари Харесай

Питка за специален повод

Вашите специфични мотиви имат потребност от специфични питки, които да ги създадат оптимално незабравими, пробвайте и споделете

Необходими Продукти

● брашно - 1200 г
● квас - 42 г прясна
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 ч.л.
● оцет - 1 с.л.
● масло - 50 г меко
● прясно мляко - 300 мл
● кисело мляко - 250 г
● яйца - 2 бр.
● жълтъци - 1 бр.

за тавата


● олио

за поръсване


● сусам

Начин на подготвяне

За тестото ще ви би трябвало към кг брашно, другото количество е за доомесване и разточване. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете яйцата, сол, киселото мляко, оцет и маслото.

Затоплете млякото и разчупете маята в него, разбъркайте, прибавете масло, захар и лъжица брашно и оставете на топло да шупне. Замесете всички артикули, като последователно добавяте и от маята до цялостното асимилиране на съставките и формиране на хомогенно меко безпрепятствено тесто. Покрийте с чиста забрадка и оставете да втаса за час.

Може да оформите по избор, за този модел би трябвало да оформите тестото на фитил и да го разделите на 10 почти идентични елементи и оформете на топки. Три от тези топки разточете на кръгли кори с диаметър на съществена паница.

Намажете тавата с малко олио и сложете едната кора, върху нея сложете и другите две и през средата разрежете на кръст, само че без да стигате до края. На по този начин получените четири полу триъгълника направете прорез през средата, тъй че да се получат общо осем броя триъгълници.

В средата на всеки направете лек прорез като илик. С ръка хванете един триъгълник и го обърнете в посока към вас, а връхчето му промушете през илика и го издърпайте да се покаже. Така оформете всички.

Останалите елементи на питката направете по сходен метод, като вземете четири кори, разточете ги отново на кори, сложете ги една върху друга и ги разрежете по същия метод, само че този път разрезите би трябвало да стигат до края, тъй че триъгълниците да са отделени. Направете отново илик, хванете върха, обърнете го в посока към вас и го мушнете през илика.

Всяко завършено по този начин парче поставете в средата на тавата. От останалите три топки вземете две, разточете отново на две кори, само че те би трябвало да са с диаметър на десертна паница, т.е да са по-малки.

Разрежете и оформете по същия метод като предходните и ги поставете в най- вътрешната страна на тавата. Последната топка използвайте за украса, като извършите топчета или други детайли за декорация и ги поставете случайно в тавата.

Покрийте тавата с забрадка или домакинско фолио и оставете тестото да втаса още веднъж и очевидно да е най-малко удвоило размера си. Намажете с разрушен жълтък и сложете по избор сусам или други семена. Сложете тавата във фурната и печете питката на 170 градуса за към 40-60 минути до златисто.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР