Вашингтон, според директора на ЦРУ, е зашеметен. И всичко това,

...
Вашингтон, според директора на ЦРУ, е зашеметен. И всичко това,
Коментари Харесай

Арабите нанасят стратегическо поражение на САЩ

Вашингтон, съгласно шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, е " замаян ". И всичко това, тъй като губи въздействие в един от основните райони на света - в Близкия изток. И последният знак на протичащото се беше помиряването сред Саудитска Арабия и Йемен. Защо военният спор сред тези две страни беше извънредно потребен за Съединените щати - и за какво в последна сметка ще станем очевидци на намаляване на позициите на Америка?

Близкият изток излиза от американския надзор. Стъпка по стъпка Съединени американски щати губят инструментите, с които поддържаха своето военно, икономическо и политическо наличие в района. И в този момент е ред на йеменския инструмент.

Поводът си отива

Йемен е една от най-бедните и в това време най-милитаризираните страни в Близкия изток. Това е страна, в която от 2014 година се води революция. От една страна са локалните бунтовници от придвижването “Ансар Аллах ” (които постоянно се назовават просто хусити – на името на създателя на придвижването Хюсеин ал-Хуси), подкрепяни от Иран, а от друга локалното държавно управление, подсилен от Кралство Саудитска Арабия (КСА).

От 2015 година Рияд (който се притесняваше от появяването на проирански групировки наоколо до петролните му провинции) публично влезе във войната и стартира военни интервенции и широкомащабни бомбардировки на градове, следени от хутите. В резултат на това в страната стартира същинска филантропична злополука. Повече от 100 хиляди починали, стопанската система унищожена - и никакъв късмет за победа за нито една от страните.

Саудитската коалиция (с всички бойци, наемници, оръжия) не съумя да превземе територията на хуситите или даже изцяло да я откъсне от пристанища и други средства за доставка на оръжия от Иран. На собствен ред хуситите не могат да изгонят саудитските войски от Йемен.

Съединени американски щати потри вах а ръце

Американците бяха изцяло удовлетворени от това състояние. Първо, самото наличие на няколкостотин хиляди въоръжени бунтовници на границата със Саудитска Арабия сътвори директна опасност за сигурността на кралството - и затова направи Рияд подвластен от американските гаранции за защита. Второ, най-големите петролни полета на КСА бяха в обсега на ракети и бойни дронове, които иранските сътрудници общително предоставяха на хуситите, а хуситите постоянно нападнаха тези залежи.

Всичко това принуди кралството да включи Съединени американски щати в организацията на системата си за Противовъздушна отбрана, а също по този начин сложи сигурността на саудитския петролен рандеман според от Пентагона.

И най-после, във всеки миг на изостряне на двустранните връзки Вашингтон посредством своята „ самостоятелна “ преса може да повдигне въпроса за нарушаванията на човешките права в Йемен (вижте бомбардировките на градове, десетките хиляди починали и положението на филантропична злополука в държавата).

Въпреки това, за жалост на Вашингтон, йеменският спор стартира да се позволява. Ситуацията в Йемен влезе в преговорния канал незабавно откакто Иран и Саудитска Арабия първо се договориха в Пекин за нормализиране на връзките, а по-късно на място започнаха да позволяват всичките си разлики по споровете в периферията.

„ Саудитците ни осведомиха за тези договаряния “, сподели прессекретарят на Белия дом Джон Кърби, само че в реалност този триумф в договарянията пристигна като изненада за Вашингтон. Според “Уолстрийт Джърнъл ”, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, който дойде в Рияд, е изразил извънредно неодобрение от своите саудитски сътрудници по отношение на темпото и обсега на договарянията им с иранците - съгласно него тези темпове " смаяли " Вашингтон.

За Рияд това беше излаз от извънредно неизгодна във всички връзки невъзможност. „ В момента КСА е наясно, че неговите поддръжници и сътрудници няма да могат да победят своите съперници. Това значи, че няма различен метод, с изключение на да договарят ”, изяснява Елена Супонина, политолог-международник.

В три стъпки

Всъщност това беше многоетапен развой.

„ Първо, би трябвало да се открият връзки сред хуситите и КСА. След това да се вкара режим на помирение за идващите шест месеца, през които може да се опитат да реализират компромис. Да се създадем жизнерадостен временен орган, който да включва противоборстващите страни и да управлява обстановката на място ”, изяснява Леонид Исаев, заместник-директор на Центъра за проучване на стабилността и рисковете на ВШИ.

Като част от първия стадий към този момент се случи събитие, което изглеждаше нереално преди година. На 10 април саудитският външен министър дойде в столицата на хуситите Сана и се ръкува с тези, за чиито глави КСА неотдавна предложи милиони долари, по-специално с един от водачите на придвижването Махди ал Машат. Те говореха за изискванията за въвеждане на помирение. Споразумението би трябвало да включва деблокиране на всички йеменски връзки, както и разпределяне на средства от йеменския бюджет за погашение на заплати на всички държавни чиновници и бойци на територията, следена от хуситите.

В знак на съвестност на желанията редом с визитата се състоя замяна на пленници. Хуситите освободиха към 180 души - саудитски и судански бойци (последните се бият като наемници), както и няколко йеменски публицисти, работещи за КСА. В отговор Рияд освободи съвсем 700 хусити, хванати по време на боевете. Възможно е този продан да бъде последван от други - общият обменен фонд се прави оценка на към 15 хиляди души.

Всеки би трябвало да вземе поради

Вярно е, че Съединени американски щати към момента имат късмет да запазят йеменския инструмент. В последна сметка не се знае дали саудитците и хуситите (както и иранците зад тях) ще съумеят да завършат процеса. „ Влизаме в стадия на преговорния развой и не е ясно по какъв начин ще приключи. Повече от един път или два пъти по време на рецесията в Йемен бяха основани преходни държавни управления, бяха оповестени примирия - и по-късно всичко се срина ”, припомня си Леонид Исаев.

Например, не е ясно по какъв начин ще се държи главният сътрудник на Саудитска Арабия в тази война, ОАЕ. Подобно на КСА, ОАЕ влага доста пари в тази война - само че за разлика от саудитците, които се съгласиха с иранците, никой към момента не е обсъждал нищо с Емирствата.

„ Засега ползите на ОАЕ не са взети под внимание. Сега КСА няма смисъл да лобира за ползите на ОАЕ и опитът за договаряния с хуситите след това ще бъде сериозен мотив за подсилване на позициите на КСА в Йемен. Когато стартират договарянията за това по какъв начин северът на хутите и по-ориентираният към емирствата юг ще намерят общ език, тогава ще приказваме за отчитане на ползите на Емирствата “, продължава Леонид Исаев.

Югът е друга история. „ Не всички участници в този комплициран развой регистрират ползите си. Така че представителите на Южен Йемен са в известно комплициране, само че към този момент се готвят да очертаят своите претенции “, счита Елена Супонина.

И тези условия са елементарни - никакви пари от южните региони към северните, никакви отчисления от южните петролни полета на северните и като цяло южните са за разделянето на Йемен. И освен, че южняците се считат за по-богати и не желаят да хранят северняците - просто до 1990 година не е имало обединен Йемен. Винаги е имало Южен и Северен Йемен (наричан по друг метод в историята), където разнообразни племена са живели при разнообразни климатични условия и с разнообразни траектории на развиване. А ОАЕ (които едно време разчитаха на южните сили и посредством тях влияеха на процесите в страната) в действителност поддържат дневния ред на южняците.

Но при всички тези сложности и несигурности главното е, че процесът е почнал. Само по себе си към този момент е добре, че КСАи Иран се схванаха. „ Да, тези съглашения ще бъдат реализирани посредством мъчителни договаряния, само че силата на спора в Йемен изсъхва “, сподели Елена Супонина. Има действителна вяра, че постигнатите съглашения ще се трансфорат в основа, която може да даде късмет освен за преустановяване на гражданската война в Йемен, само че и за преустановяване на основния близкоизточен спор – иранско-саудитския.

Това освен ще освободи редица запаси на тези страни, освен ще способства за по-голяма сигурност за тях и района, само че и ще докара до намаляване на позициите на Съединени американски щати. Щатите са поливали с керосин близкоизточните спорове толкоз дълго и с такова старание, че не би трябвало да се възползват по-късно от ролята на пожарникар.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР