Вашингтон се пробужда за огромния обхват и мащаб на операциите

...
Вашингтон се пробужда за огромния обхват и мащаб на операциите
Коментари Харесай

Китайската политика в САЩ: Който плаща, той поръчва музиката

Вашингтон се пробужда за големия обсег и мащаб на интервенциите на Китайската комунистическа партия за оказване на въздействие в Съединените щати. Главната цел на Китай е най-малко да отбрани властническата си система от офанзива, а най-много - да я изнесе по света за сметка на Америка.

Кампанията за оказване на въздействие в чужбина е основна част от по-голямата акция на Китай за световна мощност, която включва военна агресия, директни задгранични вложения, трупане на запаси и въздействане върху интернационалните правила и правила. Тази част от китайския проект обаче е най-непроницаемата и най-неразбираната.

Стратегията на Пекин е първо да прекъсне сериозното разискване на китайското държавно управление, а след това да притегли авторитетни американци, с цел да спомага за показване на гледната точка на Китай. Страни като Австралия, Нова Зеландия и даже Канада са разтърсвани в последно време от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, проучвателен институти и компании. Водещи политици и мислители в Съединени американски щати занапред стартират да схващат казуса и сплотяват напъните си в търсене на отговори.

" Ние доста обсъждаме съветската интервенция в нашите избори, само че китайските старания за оказване на въздействие върху публичната ни политика и главните ни свободи са доста по-широко публикувани, в сравнение с осъзнават множеството хора ", сподели републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който е ръководител на Конгресната изпълнителна комисия за Китай (КИКК). " Това са цялостни старания, с които те желаят освен да разпространяват себе си, само че и да набелязват американци в Съединените щати. "

В сряда КИКК ще организира чуване " Дългата ръка на Китай " за разкритие на напъните му да придобие политическо въздействие, да управлява разискването на деликатни тематики, да се намеси в многостранни институции, да заплаши бранители на човешките права,

да наложи цензура на задгранични издателства и да влияе върху университетски институции.

Рубио уточни филиалите на спонсорирания от китайското държавно управление Институт " Конфуций " в университетските комплекси в Съединени американски щати, които работят според непрозрачни контракти и постоянно са упреквани в интервенция в свързани с Китай просветителни действия. Той сподели, че би трябвало да се обърне внимание и на спонсорираните от Китай проучвателен действия на институти, преподавателски места и партньорства в интелектуалната сфера.

Наскоро сп. " Форин полиси " в детайли заяви по какъв начин някогашният основен админ на Хонконг Тун Чи-хва е харчил пари посредством своята Фондация за продан сред Китай и Съединените щати (ФОКСЩ), финансираща проучвателен действия във Факултета за модерни интернационалните проучвания на университета " Джонс Хопкинс ", Института " Брукингс " и на други места.

ФОКСЩ отхвърля да е стартирала китайската държавна идеология, само че връзките ѝ са ясни. Тун е заместник-председател на орган, наименуван Китайски национален политически съвещателен съвет, който е обвързван с Работния отдел на Обединения фронт - организация на комунистическата партия, предопределена да предизвиква партийните цели пред външни играчи.

Получателите на тези финансови средства постоянно упорстват, че тяхната академична самостоятелност е непокътната. Китай обаче употребява потребността на тези институции от пари, а образците за автоцензура се усилват. Изследователите схващат, че достъпът им до Китай зависи от това да не го нервират. Издателствата се съгласяват

да изтриват сериозни публикации от списания, с цел да получат достъп до китайския пазар

Като влияе върху тези, които имат въздействие, Китай употребява американци да носят посланията му до други американци. Това е доста по-ефективно, в сравнение с тези послания да бъдат излъчени от китайски чиновници, сподели гостуващият помощник на Института " Хувър " Глен Тифърт. " Необходимо е Вашингтон да признае, че институциите в Съединени американски щати се обръщат за пари към китайците, съобщи той. Хората стартират да питат доколко този, който заплаща, поръчва музиката? "

Има и други начеващи старания за привличане на вниманието към китайските действия за оказване на въздействие в чужбина. Националният фонд за народна власт разгласява предходната седмица отчет, наименуван " Остра мощ " и проследяващ властническото въздействие на Китай и Русия в няколко разрастващи се страни.

Като цяло напъните са ориентирани към това институциите в Съединени американски щати да обединят силите си за установяване на стандарти и най-хубави практики за взаимоотношение със свързани с китайското държавно управление субекти и когато се вземат китайски пари. Чрез събирането на информация и запаси университетите може да съумеят да устоят на китайския напън и да се застъпват за академична честност. Продължава обаче да има голямо противоречие сред напъните на Китай и отговора на Америка.

Пекин е обнадежден от слабостите в демократичния свят

които долавя, и от отстъплението на държавното управление на Тръмп от насърчаването на полезностите на Съединени американски щати. В предишното Китайската комунистическа партия бе отдадена на това да пази вътрешните си репресии и строгия публичен надзор, само че при президентското ръководство на Си Цзинпин Пекин от ден на ден разпространява тази система като модел за развиване в чужбина и в същото време се стреми да формулира световно ръководство, с цел да затвърди китайските практики.

" Трябва да признаем, че в действителност се води битка както за идеология, по този начин и за полезности ", сподели Андрю Нейтън от Колумбийския университет. " Ние спечелихме студената война, само че историята не е свършила. "

Всички страни се стремят да оказват въздействие в чужбина, упражняват мека мощ и популяризират агитация. Китайската композиция от технологии, насила, напън, изключване и стопански тласъци обаче надминава всичко, с което Съединени американски щати са се сблъсквали преди. Колкото по-скоро Съединените щати признаят тази действителност, толкоз по-голям късмет имаме да отговорим. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР