Вашингтон/Киев. Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време

...
Вашингтон/Киев. Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време
Коментари Харесай

Reuters: Според САЩ Русия може да създаде претекст да нападне Украйна

Вашингтон/Киев. Русия може да нахлуе в Украйна когато и да е и може да сътвори неочакван предлог за офанзива, обявиха Съединените щати в неделя, до момента в който потвърдиха обещанието да пазят " всеки сантиметър " от територията на НАТО, обобщава Reuters събитията от последните часове.

Германският канцлер Олаф Шолц, в навечерието на пътешестване до Киев в понеделник и до Москва за диалози с президента Владимир Путин във вторник, прикани Русия да деескалира обстановката и предизвести за наказания, в случай че Москва в действителност нахлуе. Германски чиновник сподели, че Берлин не чака " съответни резултати " от това посещаване, само че „ дипломацията е значима ”.

Междувременно за първи път почитан украински посланик загатна за допустима огромна отстъпка пред Москва - посланикът на Украйна във Англия сподели пред Военновъздушни сили, че Киев може да се откаже от кандидатурата си за присъединение към НАТО, с цел да избегне война. Посланик Вадим Пристайко сподели, че Украйна е подготвена да бъде „ гъвкава " във връзка с задачата си да се причисли към атлантическия боен съюз.

Междувременно американски чиновници направиха ангажимента, че не могат да потвърдят известията, че американското разузнаване е показало, че Русия възнамерява да нахлуе в сряда.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че Вашингтон ще продължи да споделя със света данните, с които разполага американската администрация, с цел да отнеме на Москва шанса да провежда изненадваща интервенция под „ подправен байрак “, която може да бъде предлог за офанзива.

Американският президент Байдън беседва с украинския си сътрудник Владимир Зеленски в неделя и те се споразумяха за значимостта на продължаването на дипломацията и възпирането в отговор на натрупването на войски от страна на Русия, заяви Белият дом след диалога.

От офиса на Зеленски оповестиха, че той е поканил Байдън скоро да посети Украйна. Белият дом отхвърля коментар дали такова посещаване е допустимо в скоро време.

Украинският министър на защитата Алексей Резников сподели в „ Туитър ”, че до момента Киев е получил съвсем 1500 тона муниции от съдружници, доставени в 17 полета, в това число към 180 тона от Съединените щати.

Украйна съобщи в неделя, че желае публични диалози с Русия и членове на ОССЕ в границите на 48 часа, с цел да се разиска скупчването на съветски войски край украинската граница. Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че Москва не е дала отговор, откакто Киев в петък се базира на част от Виенските съглашения за сигурност, с цел да изиска от Москва да изясни военните си действия наоколо до Украйна.

В неделния следобяд стана ясно, че над Украйна надвисва още една рецесия. Застрахователите и лизингодателите на самолетите на украинските самолетни компании може да изискат в понеделник всички, взети на лизинг, самолети от европейски компании да бъдат върнати на територията на Европейски Съюз. Такива са към 80% от самолетите, с които летят украинските самолетни компании, в това число и до София.

Холандският авиопревозвач KLM съобщи, че ще спре да лети до Украйна, а немската самолетна компания Lufthansa съобщи, че обмисля прекъсване на полетите. В неделя аероплан на украинската самолетна компания SkyUp, изпълняващ полет от курортния португалски остров Мадейра до Киев се наложи да кацне в Кишинев – столицата на Молдова, тъй като ирландската компания, която е притежател на самолета, не позволи навлизането му в Украйна. Властите в Киев осигуриха рейсове за завръщане на пасажерите в Украйна.

Украинското държавно управление се надява полетите от и до Украйна да не бъдат спрени, тъй като това би означавало същинска обсада на страната и даде обещание да компенсира всички застрахователи и лизингодатели за възможни вреди, в случай че не преустановят полетите до украинските летища.

Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк сподели, че без значение какво ще решат самолетните компании, Киев няма да затвори въздушното си пространство, защото това ще наподобява на „ тип частична обсада “.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР