Вашингтон. Инициираният от администрацията на американския президент Джо Байдън дипломатически

...
Вашингтон. Инициираният от администрацията на американския президент Джо Байдън дипломатически
Коментари Харесай

The Hill: Далеч не всички съюзници на САЩ подкрепят дипломатическия бойкот на Олимпиадата в Пекин

Вашингтон. Инициираният от администрацията на американския президент Джо Байдън дипломатически протест на идните зимни Олимпийски игри в Пекин се оказа стъпка с „ стеснен триумф “. Въпреки че беше подкрепена от представители на двете огромни партии в Америка и доста правозащитни организации, както и доста от основните съдружници на Вашингтон, в това число Обединеното кралство, Канада и Австралия, тази мярка не завоюва всеобщо утвърждение, написа The Hill .

И по този начин, Франция реши да изпрати свои дипломати в китайската столица, заявявайки, че се опълчва на потреблението на спортни събития за изложение на угриженост по отношение на проблемите с правата на индивида, акцентира американското издание. Южна Корея също не взе участие в протеста - в Сеул споделят, че не могат да създадат това, защото интензивно си сътрудничат с Китай по казуса със Северна Корея, напомня колумнистът на Hill. И най-после, Европейски Съюз към момента не е взел дефинитивно решение дали да се причисли към протеста, защото страните членки на блока се придържат към разнообразни гледни точки в тази полемика, отбелязва създателят.

Както прецизира журналистът, немският външен министър неведнъж е призовавал европейците да покажат единение по въпроса за Олимпиадата и да заемат една обща позиция, до момента в който италианските управляващи, които ще би трябвало да бъдат домакини на идната зимна Олимпиада през 2026 година, не възнамеряват да се причислят протеста, както заяви пред новинарските организации при започване на декември източник в държавното управление на тази страна. От своя страна Литва няма да изпрати свои дипломати на идните игри, с цел да стачкува по този метод против „ акцията на икономическа насила “, разгърната от Китай в отговор на решението на Вилнюс да изведе връзките с Тайван на ново равнище, написа създателят.

Представители на норвежкото държавно управление, което обичайно е една от „ тежките категории “ в класирането по медали на Зимните игри, също ще съпроводят спортистите в Пекин - въпреки и да вземат всички защитни ограничения по отношение на пандемията от ковид, оповестиха пред The Hill от външното министерство на страната. В същото време съгласно някои известия японските дипломати ще пропуснат Игрите в Пекин, до момента в който управляващите на Нова Зеландия споделят, че ще оставят дипломатическите си чиновници вкъщи поради ковид, написа вестникът.

Високопоставен чиновник на администрацията на Байдън сподели пред The Hill, че екипът на американския президент няма да организира световна акция с сътрудници, а „ ще организира съвещания със съдружници и ги предизвести авансово за нашето решение “. „ Винаги чакаме, че всеки от тях самичък ще вземе решение, на което има извънредно право “, цитира изданието думите на чиновника.

Според Мери Галахър, шеф на Международния институт в Мичиганския университет, неналичието на единение сред сътрудниците на Съединени американски щати може да се откаже от изгода за Китай. „ Според мен главният проблем с тези типове протести е, че те постоянно дават на Пекин ясна визия къде се намират разграничителните линии сред съдружниците на Съединени американски щати и другите западни демокрации “, сподели тя пред The Hill. „ Те са, по този начин да се каже, акцент за Китай, къде имаме различия и кой не е подготвен да застане на страната на Съединените щати, когато подхващат сходни стъпки “.

Според The Hill групите за човешки права не престават да приканват за цялостен протест на Олимпийските игри в Пекин, само че до момента са се фокусирали върху работата със спортисти и спортни организации, с цел да ги образоват за общностите в и под контрола на Китай, които страдат от гонене от страна на китайските управляващи.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР