Гордото момче, което разби прозореца на Капитолия на 6 януари, получава 10 години затвор, след което заявява, „Тръмп спечели!“

...
ВАШИНГТОН (AP) — Бивш член на крайнодясната екстремистка група Горди
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (AP) — Бивш член на крайнодясната екстремистка група „Горди момчета“, който разби прозорец на Капитолия на САЩ в първото нарушение на сградата на 6 януари 2021 г. бунтът беше осъден в петък на 10 години затвор – и след това предизвикателно заяви, докато излизаше от съдебната зала, „Тръмп спечели!“

Присъдата за Доминик Пецола, сред най-дългите за престъпления от 6 януари, е последната издадена, след като лидерите на групата бяха осъдени за ръководене на атака, целяща да предотврати мирното предаване на властта от Доналд Тръмп на Джо Байдън след Президентски избори през 2020 г. Най-известният обвиняем в продължилия месеци процес, бившият лидер на "Гордите момчета" Енрике Тарио, трябва да бъде осъден във вторник.

46-годишният Пецола взе щита на полицай за борба с безредиците и го използва, за да разбие прозореца, позволявайки бунтовници, за да направят първия пробив в Капитолия, а по-късно той засне „празнично видео“ с пура вътре в сградата, казаха прокурорите. Той обаче беше наскоро назначен в „Гордите момчета“ и съдебните заседатели го оправдаха по най-известното обвинение, бунтовна конспирация, рядко престъпление от епохата на Гражданската война. Той беше осъден по други сериозни обвинения и прокурорите поискаха 20 години затвор.

„Той беше ентусиазиран пехотинец“, каза прокурорът Ерик Кенерсън.

Окръжният съдия на САЩ Тимъти Кели отбеляза, че Пецола от Рочестър, Ню Йорк, е бил новодошъл в групата, който не е писал онзи вид все по-насилствени онлайн съобщения, каквито са правили неговите съобвиняеми, водещи до атаката на 6 януари. Все пак той е бил в някои начини „върхът на копието“, позволявайки на бунтовниците да влязат в Капитолия, каза съдията, който реши да приложи присъдата за подобряване на тероризма.

„Реалността е, че вие ​​разбихте този прозорец и оставихте хора започват да се стичат в сградата на Капитолия и заплашват живота на нашите законодатели“, каза съдията пред Пецола. „Това не е нещо, което някога съм мечтал, че ще видя в нашата страна.“

Адвокатите на защитата поискаха пет години за Пецола, като казаха, че той е бил „увлечен от лудостта“ този ден.

Пецола свидетелства на процеса, че първоначално е хванал щита на полицая, за да се предпази от полицейските мерки за борба с безредиците, а адвокатите му твърдят, че е счупил само едно стъкло и че други бунтовници са разбили останалото прозорец.

Той каза на съдията, че му се иска никога да не е преминавал в забранена зона на 6 януари и се извини на офицера, чийто щит е взел. „Няма място в моето бъдеще за групи или политика“, каза той.

Но по-късно, когато напусна съдебната зала, той вдигна юмрук и каза: „Тръмп спечели!“

Друго Гордо момче, бившият президент на клон Итън Нордиан от Обърн, Вашингтон, също трябва да бъде осъден в петък. Прокурорът иска от съдията да го осъди на 27 години.

Двама от техните съобвиняеми бяха осъдени в четвъртък на две от най-дългите присъди затвор, произнасяни досега за атаката на 6 януари. Джоузеф Бигс, организатор от Ормънд Бийч, Флорида, получи 17 години затвор, а Закари Рел, лидер на клона във Филаделфия, получи 15 години. от лъжи на Тръмп, републиканец, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него.

Повече от 1100 души са обвинени във федерални престъпления, свързани с бунтовете в Капитолия. Над 600 от тях са осъдени и осъдени.

Най-дългата присъда затвор, свързана с 6 януари, досега е 18 години за Стюарт Роудс, основател на друга крайнодясна екстремистка група, Пазителите на клетва. Шестима членове на тази антиправителствена група също бяха осъдени за бунтовнически заговор след отделен процес миналата година.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР