Получава ли Конгресът заплащане по време на спиране на работата на правителството?

...
Вашингтон — Предстоящото затваряне на правителството кара стотици хиляди федерални
Коментари Харесай

Вашингтон — Предстоящото затваряне на правителството кара стотици хиляди федерални служители да се притесняват, че могат да останат без заплащане, ако Конгресът не успее да постигне сделка за одобряване или удължаване на финансирането за техните агенции .

Законодателите трябва да одобрят повече разходи до 1 октомври, началото на новата фискална година, или рискуват скъпоструващо затваряне, което може да има широкообхватно въздействие върху федералните служби, ако се проточи достатъчно дълго. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, са разделени относно това как да продължат напред, като вокален твърдодесен контингент се противопоставя яростно на краткосрочно споразумение за удължаване на финансирането, докато разговорите за по-широки нива на разходи продължават.

Федералните служители в ще бъдат необходими критични позиции, за да останат на работа, ако финансирането изтече. Много други биха били принудени да останат вкъщи. Заплатите и на двете групи ще бъдат отложени, докато Конгресът не одобри повече разходи. Повечето федерални изпълнители може изобщо да не получат заплащане.

отчет, което означава, че финансирането за заплащането им не е необходимо да се подновява ежегодно.

Повечето членове получават заплата от $174 000 на година, процент, който не се е променил от 2009 г. насам. Председателят на Камарата печели $223 500, докато временният президент на Сената и партийните лидери в двете камари правят $193 400.

Когато става дума за други федерални образувания, законът, който урежда как трябва да действат по време на изтичане на финансирането, известен като Закон за борба с дефицита. Накратко, в него се казва, че федералните агенции обикновено не могат да харчат повече пари, отколкото е одобрил Конгресът. Това означава, че много агенции трябва да уволнят служителите си — тоест да им кажат да си останат вкъщи — ако не са получили финансиране.

Има някои изключения. Някои програми, като социално осигуряване и Medicare, имат постоянно финансиране и операциите продължават както обикновено. Служителите, чиято работа е необходима за защита на живота и имуществото, също трябва да останат на работа. Онези, чиито роли са разрешени от други закони, могат да продължат да работят, както и длъжностни лица с конституционни отговорности.

Когато става въпрос за служители на Конгреса, всяка служба определя кои служители се считат за основни и по този начин им е позволено да продължат да работят по време на спиране . Очаква се повечето да запазят всички или почти всичките си служители на борда, въпреки че служителите няма да получат заплащане, докато не бъде одобрено допълнително финансиране.

Въздействието на спирането върху дейностите на Конгреса може да бъде значително в зависимост от това кои служители продължават да работят и които се изпращат у дома. Републиканците в Камарата на представителите наскоро започнаха разследване за импийчмънт, разследващо президента Байдън и бизнес сделките на семейството му. Някои се притесняват, че разследването може да спре, ако служителите на изпълнителната власт, които изпращат техните искания за информация, не са на работа.

„Няма съмнение, че администрацията няма да отговори на никакви въпроси и използвайте спирането като извинение, за да кажете, че са изпратили вкъщи хората, които ще отговорят“, каза пред Ройтерс конгресменът Дарел Иса, член на съдебната комисия на Камарата на представителите. „Така че можем ли да зададем въпросите? Да. Ще предоставят ли свидетели, над които имат контрол, или отговори? Вероятно не.“

Президентът получава ли заплащане по време на спиране?

< p>Да. Конституцията забранява намаляването на заплатата на президента, докато е на поста, „като по този начин ефективно гарантира на президента обезщетение, независимо от каквото и да е спиране“, според доклад на изследователската служба на Конгреса от 2018 г.

Президентът печели 400 000 долара годишно, сума, определена от Конгреса през 2001 г. 

Неговите помощници и служители обаче подлежат на изискванията за отпуск съгласно Закона за борба с дефицита, което означава, че на тези, които са на несъществени позиции, може да бъде казано да си останат вкъщи, докато Конгресът не разреши повече финансиране. При минали затваряния президентите са освобождавали много служители от изпълнителната власт, за да увеличат натиска върху Конгреса да предприеме действия.

Получават ли други федерални служители заплащане по време на затваряне?

Федерални служители, независимо дали остават на работа или са в отпуск, няма да получават заплащане, докато правителството е затворено.

Въпреки това, те ще получат обратно заплащане, след като финансирането на тяхната агенция бъде възстановено. При предишни спирания Конгресът трябваше да одобри изплащане на заплатите на служителите, но закон от 2019 г. го направи задължително. Изпълнителите — които са били отговорни за извършването на държавна работа на стойност близо 700 милиарда долара през последната фискална година — не са гарантирани обратно заплащане.

Всяка агенция определя кои позиции се считат за основни и кои не. Службата за управление и бюджет нареди на агенциите да уведомяват служителите не по-късно от два работни дни преди изтичане на финансирането за тяхната работа и статус на заплащане.

Някои членове на Конгреса посочиха очевидното лицемерие на законодателите, които продължават да им се плаща, докато други федерални служители пропускат чековете си. Членовете на двете партии предложиха различни предложения, които биха попречили на Конгреса да получава плащания по време на затваряне, но никое не привлече широка подкрепа, а 27-ата поправка забранява всякакви незабавни промени.

„Това е доста просто. Основният елемент на нашата работа е да управляваме“, каза депутатът от Демократическата партия Абигейл Спанбъргър от Вирджиния. „Ако не сме в състояние да финансираме правителството, най-малкото не трябва да получаваме плащания.“

Кога ще започне спирането на правителството?

Разходни правомощия за текущия фискален бюджет година изтича на 30 септември. Всяка агенция, която няма ново финансиране, одобрено от Конгреса и подписано от президента до полунощ на 1 октомври, може да бъде закрита. Понастоящем не е приет нито един от 12-те законопроекта за годишни бюджетни кредити или законопроект за краткосрочно финансиране.

Агенциите на изпълнителния бранш не могат да започнат да прилагат своите планове за спиране при извънредни ситуации, докато не получат заповед от директора на Службата на Управление и бюджет.

Уволнените служители имат право да идват на работа, за да изпълнят плана за извънредни ситуации на своята агенция, преди да бъдат изпратени. Тъй като 1 октомври се пада в неделя, много служители ще се явят на работа в понеделник или на следващия ден, когато трябва да работят, за да извършат подготовката за спиране, преди да бъдат пуснати в отпуск.

„Обикновено в отпуск служителите трябва да отделят не повече от три или четири часа, за да предоставят необходимите известия и информация за контакт, да осигурят своите файлове, да попълнят регистрите за работно време и присъствие, да платят фактури за задължения, възникнали преди изтичането, и по друг начин да се подготвят да запазят работата си“, насоки от OMB през 2021 г. каза.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР