-Ваше Преосвещенство, Пловдивската митрополия събра отново на Велики Четвъртък деца

...
-Ваше Преосвещенство, Пловдивската митрополия събра отново на Велики Четвъртък деца
Коментари Харесай

Арсений: Църквата не се натрапва - който иска, да чуе!

- Ваше Преосвещенство, Пловдивската митрополия събра още веднъж на Велики Четвъртък деца от групите по вяра. Какво желаете да ги научите с боядисването на яйцата?

-Пловдивската митрополия подсигурява учебници и пособия за към 5000 деца, които учат вяра в Пловдивска епархия.

Яйцето е  знак на Христовото Възкресение. Света Мария Магдалена е първата, която е занесла алено яйце на император Тиберий, с цел да свидетелства за Възкресението. По тази антична традиция, която е останала, всяко православно семейство боядисва яйца. На Велики четвъртък приказваме за Тайната вечеря, на която Христос е открил светото свещенодействие Причастие, което се прави на всяка литургия. Затова и богослуженията от четвъртък са по-дълги и съдържателни. Всички ние в тези дни съпреживяваме страданията и изкупителната жертва на нашия Спасител, който проля кръвта си за нас. Призовавам всички православни християни да съучастват дружно в молитва със Светата черква, да бъдем дружно към Светата плащаница, да оплачем дружно Божия наследник в петъчната вечер на опело Христово и в събота вечерта да посрещнем Благодатния огън и Възкресението.

Желая на всички благодатта на Възкръсналия Христос да озари всяко човешко сърце, всеки разум със здраве, благополучие. И всички, които  вкусят от Христовото Възкресение, да бъдат омиротворени и изпълнени с всяко богатство  - те и техните близки.

- Децата от групите по вяра са намерили пътя към вярата и храма. Но по какъв начин ще стигнете до тези, които да вземем за пример вечер гледат риалита като „ Смени дамата ” и които одобряват за обикновено две фамилии да разменят дамите си?

-Църквата от 2000 година употребява своето избавително слово посредством проповед. Словото на избавителното Евангелие се проповядва в храма. Използват се и други средства, с цел да стигне до повече индивиди. Пловдивска митрополия има църковна телевизия, която се популяризира към този момент в цяла България по спътник, и разнообразни Facebook страници на храмовете в Пловдив и  духовните околии. Църквата не се натрапва на никого. Всеки, който желае, може да чуе, да научи за избавителния живот, за признака на вярата, за всички истини, които да го създадат благополучен. Защото там, където е Бог, там е щастието. Словото може да бъде проповядвано на понятен език, с цел да могат тези търсещи и лутащи се хора, да намерят своя ориентир. Тези средства - телевизия, интернет, блогове, Църквата употребява рационално.

По отношение на фамилното образование Църквата постоянно е подкрепяла тези родители, които желаят децата им да учат православие в учебните заведения съгласно законите в системата на образованието. Надяваме се на Бога, който просвещава всеки човек, който идва на света, та словото, което чуе, да даде плодове.

- Каква смяна желаете у младите, с цел да не са в храма единствено на празник?

-Осланяме се на Божията промисъл за индивида. Понякога той, колкото и да желае да предотврати  нещо в живота си, е безпомощен. Нужна му е помощ и подпомагане. Затова постоянно се осланяме на Божия промисъл и се обръщаме в молитва към Бога. Молитвата, която ежедневно възнасяме към Бога, е да резервира нашето човечество от злощастия и беди и всички индивиди, които живеят под покрова на Бога Всевишни и вървят по неговите двори, да омиротвори. Промяната може да настъпи единствено когато самият човек желае и отвори сърцето си. Когато има  обич към Бога и близък. Когато има съчувствие като човек към човек. За огромно страдание, ставаме очевидци на такива злощастия и беди, че човек възприема своя близък като звяр или като даденост. Църквата приканва да виждаме в индивида до себе си Божия облик и сходство. Да имаме доброта в връзките си и повече самообладание един към различен. По образеца на Спасителя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР