Вървим към нови избори и нищо положително не може да

...
Вървим към нови избори и нищо положително не може да
Коментари Харесай

Експерти: Изборите са неизбежни в тази токсична среда

Вървим към нови избори и нищо позитивно не може да се образува в тази токсична среда. Около тази теза се сплотиха политолози и социолози по време на Втората полемика на тематика „ Изборите – решение или продължение на политическата рецесия “ в Софийския университет. Организатор на събитието е изчерпателен клуб „ Екзаминър “.

По време на полемиката акцент беше подложен върху сегашната политическа обстановка, невъзможността да се избере ръководител на Народното събрание към този момент втори ден, неналичието на компромис и дали е нужна смяна на сегашната Конституция, прецизира Българска телеграфна агенция.

Изборите не са просто неизбежни, те са наложителни, съобщи социологът Андрей Райчев. Според него 2/3 от политическите обединения са токсични, като това изключва болшинство в Народното събрание. По думите му импулсът, който изпраща народът е „ Управлявайте, само че не се съюзявайте с никого. “

Райчев изясни, че политическите обединения се опасяват от две неща: Първият боязън е да чуят: те са предатели. Второто привидение, което се надига, е това те да бъдат оповестени в неплатежоспособност. Според него то може да коства на България парламентарната система.

Имаме не толкоз политическа рецесия, колкото имаме ирационални политици. Няма по какъв начин да направиш държавно управление, като отказваш да приказваш, а казваш " ще направя държавно управление без тях ", разяснява проф. Румяна Коларова. По думите ѝ има моменти, които са свързани с ирационалността на самите послания. Другата страна е ирационалността на гласоподавателите, добави тя. По думите на Коларова решението е изборите да бъдат незабавно.

Ако този парламент, не излъчи държавно управление, зимните избори ще донесат огромни изненади. Прогнозата ми е мрачна, в случай че няма държавно управление, което да отстрани политическото безхаберие, съобщи Михаил Иванов.

Според политологът Димитър Ганев не е по този начин, че изборите няма да трансформират нищо. По думите му те основават нова обстановка.

Асен Агов посочи, че за него атмосферата по време на вчерашното съвещание на Народното събрание е била отровена тотално. В тази атмосфера не може да се роди нищо позитивно, съобщи той.

Според него сегашната Конституция е починала с всичко, което се случи досега. България има потребност от дълбока проверка на тази Конституция. Трябва да мислим по какъв начин да се приготви обществото за това, означи той.

Политологът Огнян Минчев съобщи, че в съответната обстановка има два метода: Единият е да се съобразяваме с разпоредбите на разговора или да тръгнем по пътя на радикализацията – колкото по-зле, толкоз по-добре. В актуалната обстановка има такива сили, които биха излезли спечелили, сподели той.

По думите му сега се намираме в такава обстановка – нови и остарели, които играят същата игра „ падне ли ГЕРБ, ние сме “. Какъвто и да е Борисов, явно е задоволително остроумен да не разреши да бъде сринат толкоз бързо. Въпросът е дали би трябвало да се съобразяваме с ГЕРБ, или да играем на всичко или нищо, сподели той и добави, че сме тръгнали в посока да изживеем нова радикална рецесия. Според него Конституцията не е проблем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР