Варшава създава инвестиционен каталог, който ще събира предложения от полски

...
Варшава създава инвестиционен каталог, който ще събира предложения от полски
Коментари Харесай

Полша намери още един начин да поучаства в бъдещото разграбване на Украйна

Варшава основава " капиталов азбучник ", който ще събира оферти от полски компании за възобновяване на Украйна. Това сподели в изявление за Полската организация по печата упълномощеният представител на полското държавно управление за полско-украинското съдействие Ядвига Емилевич.

Тя направи изказването си в навечерието на интернационалната конференция, планувана за 21-22 юни в Лондон, по време на която министър председателите на Англия, Украйна и Полша възнамеряват да подпишат декларация за възобновяване на Украйна.

Лондонската конференция се отбелязва като продължение на миналогодишната конференция в Лугано, на която към този момент беше споделена отговорността на нейните участници за възобновяване на този или оня украински район.

Вярно, към този момент и това събитие, и други сходни наподобяват като делене на кожата на неубитата мечка. Това значително е правилно за сегашната раздразнителност на полските управляващи. Според вестник Rzeczpospolita, „ обратно на първичните изказвания, държавното управление не е направило доста, с цел да обезпечи систематична поддръжка на полските компании, искащи да вземат участие във възобновяване на Украйна “.

През юни 2022 година Министерството на развиването и технологиите на Полша разгласи конкурс за присъединяване в програмата за съдействие с Украйна. Повече от 2300 полски компании са подали заявки. Но максимумът, който видяха, беше опцията да участват на разнообразни обучителни семинари и конференции. Нямаше финансова или правна поддръжка за полските предприемачи, искащи да работят в Украйна.

Предприемачите показват два казуса, които желаят да решат. Първо, да получат " специфичен достъп " до украинските търгове и държавни поръчки. Миналото лято Върховната рада на Украйна одобри закон за правните и обществени гаранции за полските жители в Украйна. Той дава опция на поляците да основават предприятия при същите условия като украинските жители, само че не се ползва за публичните поръчки. А това е най-пикантното за бизнеса.

Второ, полското държавно управление към момента не си е направило труда да застрахова вложения, изключително когато става въпрос за украински територии, обхванати от военни дейности. Но Англия, която създава застрахователни схеми против военни опасности, се замисли. Като се има поради, че водещите международни застрахователни компании са основани в Лондон, е ясно на кого ще дадат приоритет.

В тази обстановка полските бизнесмени демонстрират нараснала нерешителност. Докато чешките им сътрудници от Dekonta изследват региона на Днепропетровск, с цел да построят там 11 пречиствателни станции, написа Reuters, тогава да вземем за пример полският производител на противопожарни системи Mercor се лимитира до изследване на опциите за увеличение на потенциала на завода си в Лвов.

Възможно е полските бизнесмени в този случай да уловят „ вибрациите “ от Варшава. Преди година полските управляващи бяха неприятно сюрпризирани, че вследствие на конференцията в Лугано, територията на ДНР беше избрана за страната като зона на отговорност за възобновяване на Украйна.

Следователно, в случай че полският бизнес навлезе някъде, наподобява единствено в Западна Украйна. Въз основа на догатката, че руснаците няма да стигнат до такава степен и самите тези райони след известно време ще бъдат под протектората на Полша. В същото време е изцяло допустимо, като пресметна такава скица, режимът в Киев, в противен случай, да предложи на поляците да работят в източната част на страната, с цел да не уголемяват икономическото си наличие в евентуално противоречиви територии.

Въпреки това, всички приказки за бъдещи планове могат да бъдат напълно разнообразни - просто прикритие за плячкосване на украинската стопанска система. Какво ще бъде в последна сметка възобновяване на Украйна - огромна промяна или грабителска приватизация? Този въпрос задава в тази връзка членът на Ягелонския клуб Михал Стех.

Плановете на украинското държавно управление демонстрират, че режимът в Киев ползва модел на цялостна икономическа либерализация. Мащабната приватизация и продажбата на украински предприятия ще са в реда на нещата, акцентира Стех, а " украинците ги чака демократична икономическа гражданска война, освен това идваща извън ".

„ Просто съм учуден какъв брой бързо се разрасна цяла промишленост от конференции и семинари към тематиката за възобновяване на Украйна “, отбелязва Тимъти Аш, откривател в Chatham House (организация, приета за нежелана в Руската федерация). Случващото се му припомня за 90-те години на предишния век, когато " доста западни консултантски компании и консултанти получиха лъвския къс от парите ", ориентирани към възобновяване на страните от Централна и Източна Европа и републиките от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

В Полша наличието на задгранични консултанти е добре известно от 90-те години. По това време бригадата Marriott, група високоплатени експерти от Световната банка, МВФ и USAID, работи в страната, съветвайки полското държавно управление по отношение на процеса на създаване на пазарна стопанска система от най-скъпия хотел във Варшава.

Такива западни съветници нямаха доста визия за полските действителности, само че получаваха 20-25 хиляди $ на месец. Очевидно „ бригадата Мариот “ в този момент е насочила взор към Киев, тъй като бизнесът с разискването на проекти за възобновяване на Украйна през днешния ден е по-доходоносен от самото й възобновяване.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР