Варшава отправя молба към ООН за подкрепа при решаването на

...
Варшава отправя молба към ООН за подкрепа при решаването на
Коментари Харесай

Полша се обръща към ООН по въпроса за военните компенсации от Германия

Варшава насочва молба към Организация на обединените нации за поддръжка при решаването на въпроса за отплата от Германия за вредите, нанесени на Полша по време на Втората международна война. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Аркадиуш Муларчик в изявление за Полското радио.

“Днес подхващаме може би най-важната от всички направени до момента стъпки. А точно, обръщаме се към Организация на обединените нации за помощ по този въпрос ”, сподели заместник-министърът.

Той означи, че е изискал срещи с Генералния секретар на Организация на обединените нации, с ръководителя на Общото заседание и с Върховния комисар по правата на индивида. Муларчик напомни, че през последните месеци полските управляващи водят дейна акция на интернационалната сцена, с цел да привлекат вниманието към въпроса за военните репарации от Германия. Варшава е изпратила повече от 50 дипломатически ноти до страни от Европейски Съюз, НАТО и Съвета на Европа.

На 1 септември полските управляващи показаха експертен показаха отчет в три тома по отношение на загубите, понесени от Полша вследствие на нападението на Нацистка Германия и немската окупация през 1939-1945 година

Общата сума, за която Варшава претендира, е 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписва нота, в която желае обезщетения от Федерална Република Германия. Берлин съобщи, че е получил документа и го изследва.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР