Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна

...
Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна
Коментари Харесай

Хванаха руснак, издирван от Финландия за трафик на големи количества наркотици

Варненският областен съд прегледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на съветския жител Вячеслав Ф. на управляващите във Финландия за водени против него наказателни производства за закононарушения и изтърпяване на присъда. Съдът дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ до привършване на производството му по екстрадиция. Той е разгласен за интернационално търсене от правосъдните управляващи на Република Финландия въз основа на две Европейски заповеди за арест (EЗА). Това оповестиха от пресцентъра на съда.

Според наличието първата Европейска заповед за арест, издадена на 9.06.2014г. от прокуратурата в Салпаусселкя, е по отношение на следствие на закононарушение за владеене и разпространяване на опиати.
Според финландските управляващи сред 1 януари 2010 година и 18 април 2011 година Вячеслав Ф. е пренасял огромни количества високо рискови наркотични субстанции – амфетамин и метамфетамин от Русия в Коувола и Хювинкяя във Финландия.

Престъплението е тежко по смисъла на финландското законодателство, като оптималното наказване е 10г. „ отнемане от независимост “.

Втората Европейска заповед за арест, издадена на 11 септември 2017г от прокуратурата в Хелзинки, е по отношение на осъществяване на наложено наказване „ отнемане от независимост “. 47-годишният мъж е с влезнала в действие присъда през 2008г. за 4 осъществени закононарушения още веднъж свързани с владеене и разпространяване на високо рискови наркотични субстанции в Лахти. Вячеслав Ф. е наказан и за осъществяване в съучастничество на два проведени грабежа. Наложеното му наказване е 6г. и 6 месеца затвор, като в ЕЗА е посочено, че той е избягал от пандиза в Коннунсуо на 28 май 2009 година.

Обявеният за търсене мъж е бил задържан на 19 юли 2018г. на Летище-Варна. При осъществения паспортен надзор било открито, че арестувания Стефан Н. и Вячеслав Ф. са едно и също лице, което е направило опит да унищожи папиларния си рисунък за да избегне идентификация. В първото съвещание по делото във Варненския областен съд на 26 юли 2018г, отбраната на съветския жител оспори експертизата за определяне на самоличността му и изиска нова.

И при повторната тройна дактилоскопска и лицево-идентификационна експертиза, движимостите лица са безапелационни, че Вячеслав Ф. и Стефан Н. са едно и също лице.

Пред съда, съветският жител посочи, че мотивът за пребиваването му в България е отмора с другари.

Съдебният състав като съобрази всички показани доказателства и мнения реши, че настояването за краткотрайно задържане на Вячеслав Ф. е съобразено с условията на Европейската спогодба за екстрадиция, както и че е налице годна заповед за арест. ВОС дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “, с цел да бъде обезпечено явяването на лицето на делото, на което ще се преглежда всъщност настояването на финландските управляващи за екстрадицията му.

Определението на съда може да се стачкува и апелира пред Апелативен съд Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР