Варненският кмет Иван Портних се опитва да прехвърли на Общинския

...
Варненският кмет Иван Портних се опитва да прехвърли на Общинския
Коментари Харесай

Дневник: Кметът на Варна Портних се опитва да прехвърли цялата вина за фекалната тръба в езерото на общинския съвет

Варненският кмет Иван Портних се пробва да трансферира на Общинския съвет цялата отговорност за триумфа или неуспеха на следващия си опит да ремонтира фекалният канализационен колектор във Варненското езеро. През 2019 - 2020 година тръбата, прекратена поради фактическа корист с европейско финансиране, го замърси с над 3 млн. куб. м. мощно токсични отпадни води, напомня " Дневник ".

Опитът на Портних става очевиден през текст на предложение, което той е изпратил до общинските съветници посредством ръководителя им в последния работен ден на предходната седмица. То обаче не е включено в дневния ред на нито едно от двете съвещания на непрекъснатата комисия " Собственост и стопанство през вчерашния ден (7 август) и през днешния ден (8 август).

Това, което Портних желае от съветниците, е да вземат решение и да му възложат организирането на търг за социална поръчка " в размер до 24.7 млн. лева (с ДДС), като финансирането да бъде поискано като целеви средства от централния бюджет ".

В предлагането си Портних е припомнил цялата история на бездействието си в продължение на 9 месеца, откакто на 20 август 2019 година е бил известен от ВиК - Варна за повредата, при която беше пресечен колектора. През това време в езерото, а от там и във Варненския залив всеки ден се изливаха по над 80.4 хиляди куб. м. фекални води. Те идваха от канализацията на градския кв. " Аспарухово " и прилежащите му вилни зони, където живеят над 27 хиляди семейства. По тази причина Портних беше притеглен от прокуратурата като обвинен по следствие на проблема.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР