Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд

...
Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд реши: Арест очаква обвинен в участие в ОПГ 

Варненският апелативен съд анулира определението за взетата от Окръжен съд – Търговище по отношение на Джефер Е. мярка за неотклонение " домакински арест " и вместо това постанови " задържане под стража ". Той е упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група, основана да прави закононарушения по работа, заяви съдът.

Съгласно обвиняването, сдружението е работило от началото на 2019 година досега на разкриването му на територията на Община Омуртаг. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица.

35-годишният мъж е четвъртият обвинен в това досъдебно произвеждане. Той е наследник на Хасан Х. и брат на Ешреф Е. ​Определението на първата инстанция бе обжалвано от юристите на обвинения с искане за по-лека мярка, до момента в който с митинг прокуратурата настоя за задържане под стража. ​Защитата сложи акцент върху влошеното здраве на Джефер Е. – той се възвръща след интервенция, което изисква профилирана рехабилитация. Адвокатите се позоваха на заключенията на съдебно-медицинска експертиза, които сочат, че положението му не разрешава престой в ареста. ​

Представителят на Апелативната прокуратура изрази мнение, че домашният арест би трябвало да бъде доказан като съответна мярка. След личен прочит и разбор на материалите по делото, Апелативният съд показа извода на първата инстанция за съществуване на обосновано съмнение за авторството. Събраните доказателства откриват връзка на обвиненото лице с няколко взаимно подвластни търговски сдружения, с Община Омуртаг и Държавното горско стопанство.

Има координация сред дееца и останалите трима обвинени за асимилиране на публични поръчки. Свидетелски показания обясняват ролята на всеки от участниците в сдружението. За трайността на групата пък приказват писмени документи, с които са открити договорни връзки сред сдружения по отношение на публични поръчки.

От тази позиция няма недостиг в предявеното обвиняване, смята въззивният състав. ​Съдът регистрира изключителната социална заплаха на действието – с оглед продължителния интервал на деяние на групата и отрицателните последствия за Община Омуртаг, в това число във връзка с загубата на доверие в локалната власт. Демонстрирано е трайно неуважение на законите, и на разпоредбите на морала. Регистрирани са дейности на обвинения за оказване на въздействие върху резултатите от локалния избор и извършен напън върху жителите.

Проявена е физическа експанзия, подбуден е сериозен и реален боязън от разпра от обвинения. Апелативният съд оцени отрицателно желанието му да сътвори фиктивни търговски сдружения за присъединяване в тръжни процедури, както и контактите му с хора, за оказване на въздействие върху присъединяване им в наказателното произвеждане. Възложени са инспекции на държавни органи и е допустимо да бъде изработен опит за разстройване на резултатите от тях. Всичко това обрисува доста висока степен на персонална заплаха на обвинения. ​

Предвид данните за оказван напън и за необятен кръг въздействие – като шеф и посредством връзките си с представители на властта, въззивната инстанция реши, че рискът от осъществяване на закононарушение може да се овладее единствено със задържането под стража на Джефер Е. Това е единствената целесъобразна и законосъобразна мярка за неотклонение и никоя по-лека не би постигнала задачите на закона. С оглед здравословното му положение, лечебните и рехабилитационните мероприятия могат да се реализират в профилираната болница за лишени от независимост в София.

​Определението на Апелативен съд – Варна не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР