Варненският апелативен съд остави в сила определение на Окръжния съд

...
Варненският апелативен съд остави в сила определение на Окръжния съд
Коментари Харесай

Потвърден е арестът на мъж, обвинен в грабеж в Добрич

Варненският апелативен съд остави в действие определение на Окръжния съд в Добрич, с което за непрекъснато е арестуван под стража мъж, упрекнат в обир. Посегателството е осъществено в съучастничество с друго лице, с използването на мощ и в изискванията на рисков рецидив. Престъплението е осъществено в Добрич на 19 февруари.

Защитата нападна съществуването и на трите законови предпоставки за установяване на най-тежката мярка за неотклонение. Адвокатът е на мнение, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано съмнение, че Орлин М. е направил действието. Това, че е осъждан в предишното не сочи заплаха да се укрие, счита юристът му.

Представителят на Апелативната прокуратура подчертава на 9-те предишни осъждания на 42-годишния обвинен, в това число наказвани с отнемане от независимост. Мъжът е излязъл от пандиза през януари тази година и единствено месец по-късно е направил действието, предмет на актуалното произвеждане. Затова единствената съответна мярка е задържане под стража.

Съставът на Апелативен съд – Варна откри жалбата на отбраната за неоснователна, а определението на Окръжен съд – Добрич за законосъобразно и вярно. Първата инстанция е разискала законовите предпоставки за взимане на най-тежката мярка за процесуална насила. От събраните доказателства се стига до извода, че е налице обосновано съмнение за съпричастността на Орлин М. към действието, за което му е повдигнато обвиняване. Основателно е и заключението, че има действителна заплаха той да извърши закононарушение. Осъждан е 9 пъти за разнообразни закононарушения от общ темперамент, някои от които – тежки умишлени. На 11 януари е изтърпял последното си наказване и малко по-късно още веднъж е попаднал в полезрението на правоохранителните органи - по отношение на действието, предмет на актуалното произвеждане. Опасността да извърши закононарушение или да се укрие законът извежда от това, че действието е в изискванията на рисков рецидив, напомни съдът.

Определението, с което Варненският апелативен съд удостовери задържането под стража на обвинения в обир Орлин М., е дефинитивно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР