Варненецът Чавдар Чернев (38 г.) е новият треньор на националния

...
Варненецът Чавдар Чернев (38 г.) е новият треньор на националния
Коментари Харесай

Варненец поема националния отбор по хандбал

Варненецът Чавдар Чернев (38 г.) е новият треньор на националния тим на България по хандбал. Един от най-успешните БГ хандбалисти се впуска с голям възторг и предпочитание във значимата задача. В момента той води тима на ХК Шумен.

“Голямо самопризнание за мен е, че ми бе гласувано доверие да повеждам представителния ни отбор. Впускам се с голяма чест, ангажимент и предпочитание в това предизвикателство. Изключително доста ме радва това, че всички състезатели, които поканих да играят за националния тим, с удоволствие ще дойдат да защитят достойнството на България “, вълнува се варненецът.

Националният селекционер и екипът му към този момент са формирали състава на представителната ни гарнитура. Ядрото ще е от най-успешните родни хандбалисти, които носят славата на страната ни зад граница, както и от опитни състезатели.

“Най-успешният ни хандбалист сега е Светлин Димитров – играе в Първа лига във Франция. Когато беше едвам на 20 година, направи неповторим трансфер в Страната на петлите и извървя пътя от Трета до Първа лига в локалния шампионат, който е един от най-силните в света. Това момче потвърждава, че хандбалът в България е жив! Освен на Димитров ще разгадавам и на други наши извънредно качествени състезатели, които играят в непознати тимове. Ядрото на тима ще подсилят и опитните Йордан Михайлов и Димитър Пламенов. Със своя опит обезпечено те ще оказват помощ доста на тима “, разяснява Чавдар Чернев. Той обмисля да притегли и доста млади момчета на по 19 – 20 година, като задачата му е да придобият самочувствие, че заслужават да носят националната фланелка.

Треньорският щаб на националния тим е стоманен – Чавдар Чернев ще работи дружно с Димитър Асенов, дълготраен играч, първенец на България, както и с един от вай-добрите БГ треньори Георги Андреев, дълготраен ментор на „ Добруджа “.

“Доверявам се на 100 % на Асенов. Завършили сме дружно НСА, някогашни съотборници сме. Визията ни за хандбала се припокрива. Надявам се, че ще си бъдем потребни един на различен, и несъмнено, на момчетата. Много скъпо е, че в треньорския щаб е Георги Андреев. Много го почитаме и изпитваме огромен почит към него. Той ще бъде лидер на тима и наша опора в идните квалификации с богатия боеприпас от качества и с опита, който има “, обясни Чернев.

Първият ангажимент на варненеца и екипа му е идната подготовка за европейско състезание по хандбал за мъже, планувана за 12 – 14 март. Отборът на България е в група с отборите на Грузия, Кипър и Англия. Домакин на срещите ще са или грузинците, или кипърците. Шампионатът на Стария континент е през януари 2022 година

“Ако би трябвало да бъде по-точен, това е предквалификационен шампионат. Шансът ни да продължим напред е голям, има две квоти. Т.е. първите два тима от нашата група не престават напред в същинската подготовка. За страдание няма да имаме контролни срещи с национални тимове от други държави”, посочи наставникът на „ А “ тима на България. И добави, че в седмицата преди квалификацията има кръг от българското хандбално състезание и няма да има опция за по-продължителен лагер общ брой на националния ни тим.

Треньорският щаб ще разполага с 3 – 4 дни и обмисля да провежда във Варна най-малко един надзорен мач, по всяка възможност против „ Спартак “ (Варна), „ Добруджа “ или „ Шумен “ или със събирателен тим от клубове от елита.

Като играч Чавдар Чернев оставяше душата и сърцето си на игрището - безпределно себеотдаден на обичаната игра, извънредно самоотвержен и борбен. Няма подозрение, че и като треньор ще е същият. „ Старая се да бъда малко по-сдържан. Опитвам се с верните думи и послания да стимулирам състезателите. Надявам се, че ще съумея да предам своя нрав и на играчите, а точно да се борят до дъно на терена “, откровен е Чернев.

Щастливата вест, че е поканен за треньор на националния тим на България, първи научават брачната половинка на Чернев и родителите му. Прелестната Биляна е една от най-успешните и красиви хандбалистки в България.

“Моята брачна половинка и родителите ми постоянно са до мен и получавам безрезервна поддръжка от тях! “, радва се Чернев. И разяснява, че е благополучен, че постоянно може да изиска съвет от обичаната си и да показа игрови проблем с нея. “Семейството ми постоянно ме е приветствало в залата. И това е извънредно скъпо, тъй като точно тези моменти са ми давали мощ и са ме тласкали напред през годините “, открехва завесата варненецът.

Откровен е, че в България да се мечтае в областта на хандбала не е по никакъв начин елементарно. И на този стадий си пожелава само състезателите, на които ще разчита, да са здрави и да завоюват квалификацията за европейското: “Да вървим напред за самочувствие и наслада на хандбална България! “.

Двубоите от нашата група почитателите на хандбалната магия ще могат да наблюдават онлайн на уеб страницата на ЕХФ – Европейската федерация по хандбал.

Иначе за предизвикването - онлайн тренировки по време на пандемията, наставникът е безапелационен, че това е ощетяващо. И се моли скоро вирусът да е единствено неприятен спомен.

Паралелно с уговорките му към „ А “ тима, продължава и клубната кариера на Чавдар Чернев в ХК „ Шумен “. Преди да поеме шуменци, той бе отпред на „ Локомотив “ (Варна).

“За мое голямо страдание родният ми клуб „ Локомотив “ тази година прекрати присъединяване в шампионата заради финансови аргументи. Опитват се да възродят школата на тима. Към момента нещата вървят позитивно – има доста записани деца и треньори, които работят с тях “, добави той.

В една от най-силните школи у нас – шуменската, Чавдар работи със свои някогашни съотборници, все огромни имена в българската хандбална история - Светлозар Начев, Николай Начев и Костадин Семерджиев, към които Чернев храни голямо почитание. “Успяхме да сглобим боеспособен състав, чиято цел е най-малко влизане за медалите. Оттам нататък, дай Боже да сме здрави, имаме сили и за освен това! “, споделя хандбалният треньор.

В момента ХК „ Шумен “ е на второ място в шампионата, след ловешкия „ Осъм “, само че и с мач по-малко. “Предстои ни тежко посещение на „ Пирин “ (Гоце Делчев), които построиха извънредно стабилен и боеспособен състав. В тяхно лице виждам най-сериозна конкуренция, като по никакъв метод не недооценявам „ Осъм “. В последния кръг от шампионата преди паузата ги бихме и това е единствената им загуба досега! Ловчанлии също са доста сериозен тим. Пожелавам си да сме здрави, мощно имам вяра най-после да финишираме преди всичко. Тази година няма плейофи “, разяснява Чернев.

Първенството започва на 23 януари. Първият мач на шуменци е домакинство на „ Чардафон “ (Габрово).

Селекционерът на българския народен тим по хандбал анонсира, че сътрудника му Веселин Станков е треньор на представителния тим на България по плажен хандбал за мъже. През юли водената от Станков гарнитура ще взе участие в европейско състезание по плажен хандбал, което ще се организира във Варна, а нашите момчета дават обещание да го трансфорат в паметен театър за почитателите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР