На 21 май, сряда, от 11.00 часа в Гербовата зала

...
На 21 май, сряда, от 11.00 часа в Гербовата зала
Коментари Харесай

Радев се среща с папата във Ватикана за 24 май

На 21 май, сряда, от 11.00 часа в Гербовата зала на президентската институция ще бъде показана репродукция на ръкописа на Петър Богдан " За древността на бащината земя и за българските каузи ", който е първият исторически етюд, отдаден на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и приключен към 1667 година, е един от най-ценните български писмени монументи. В рамките на 200 страници, ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май репродукцията ще бъде показана за първи път пред българската общност. България получава историческия труд като подаяние по самодейност на президента Румен Радев и със съдействието на държавните управляващи в Италианската република, на управлението на Галерии " Естенси " и на община Модена.

Дълго време в научните среди се счита, че трактатът е изгубен във времето и до нас не е достигнал негов образец. През 70-те години на предишния век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран дубликат в библиотеката на Ватикана. Единственият, прочут досега образец, е издирен от проф. доктор Лилия Илиева през 2017 година Той е част от богатата сбирка на маркиз Кампори, завещана на Библиотека " Естенси Университария " в гр. Модена, където се съхранява от 1887 година до през днешния ден.

Под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще показа репродукцията на историческия труд на Петър Богдан на 21 май, сряда, от 18.00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Представянето на ръкописа се съпътства от две постерни изложения – " За древността на бащината земя и за българските каузи “, отдадена на историята на ръкописа на Петър Богдан с създател доцент доктор Цветан Василев, доцент към катедра " Класическа лингвистика " на Софийския университет, преводач на ръкописа и изложбата " Католиците в България XVII -XX в. ", с създател доцент доктор Радослав Спасов от Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий “, която споделя за приноса на католическата общественост за запазването на духа на свободолюбие и национално съзнание в българските земи и за възобновяване на българската държавност. Трактатът и изложбите могат да бъдат видени в Централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 година

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещаване във Ватикана и Италианската република. Държавният глава ще управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

На 22 май президентът ще взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO), както и в представянето на изложбата " Атон в рисунки и фотографии " в Папския Латерански университет в италианската столица.

На 23 май президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат признати на визита от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е планувана и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата " Сан Клементе ", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, президентът ще участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата " Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост.

В рамките на визитата се планува президентът Румен Радев да отдаде респект пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.

В българската делегация за визитата в Рим и Ватикана са представители на Българската православна черква, на Католическото изповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР