Varna24.bg доц.д-р Снежана Златева, началник на Клиниката към Военноморска болница.Най-често

...
Varna24.bg доц.д-р Снежана Златева, началник на Клиниката към Военноморска болница.Най-често
Коментари Харесай

Тровят младите във Варна с микс от наркотици, хероин погуби шестима за година

Varna24.bg доц.д-р Снежана Златева, шеф на Клиниката към Военноморска болница.

Най-често нито дилърите, нито хората, решили да употребят наркотични субстанции, подозират, че това, което вземат е рисков " букет " от дрога, който може да докара до съдбовни последици. Тези комбинирани опиати се вършат в гаражи и дребни лаборатории и се пласират на по-ниски цени.

Целта на комбинираните опиати съгласно доцент Златева е по-бързото пристрастяване и попадане в мрежите на дилърите. 

Често опиатите са в композиция с алкохол, добави доцент Златева. Сред зависимостите тя слага преди всичко точно тези от алкохол. Най-малкият пациент на клиниката през 2017 година е било момче на 11 години, което се е отровило с огромно количество бира. Следват 12-13-годишни с отравяне от ракия, 14-годишни попаднали в клиниката след приложимост на огромни количества водка и бира, водка и уиски, както и мастика. Имало случаи на възпитаници, които са прекалили с алкохола по време на учебно заведение. Най-многобройни са случаите през август, когато децата са във почивка. 

Общо случаите на отравяне с алкохол за лица до 18 години от Варна през предходната година са 72, като от тях 58% на прекалилите с питиетата са девойки, а останалите - момчета.

Случаите на тежко отравяне с опиати при младежите до 18 години за предходната година са 20.  Най-много са случаите на съчетание на два и повече опиата. Най-употребявана остава марихуаната, следвана от хероина и за първи път има случай на 17-годишно момче, отровено с кокаин. Засилва се наклонността, почнала през 2015 година, на комбинирането на няколко наркотични субстанции.  Впечатление прави това, че повече се срещат случаите на несъразмерна приложимост на опиати при девойките. 

Докато по отношение употребата на опиати от 2015 година до момента се следи едно и също равнище, то доста нарастват случаите на отравянията с алкохол, добави доцент Златева. 

Пораженията върху младежите вследствие използването на комбинираните опиати са най-вече върху централна нервна система и сърдечно-съдова система. 

При лицата над 18 години има случай на жена на 65 години, която е попаднала в клиниката след приложимост на огромно количество марихуана и мъж на 47 години с отравяне при приложимост на композиция сред опиати и алкохол.

Шест са смъртните случаи след приложимост на хероин през предходната година при лица над 18 години. Те са на младежи сред 32-34 години.  

Повече от експерта вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР